На карнавал не в Рио, а в Ксанти

Не можех да повярвам, когато ми казаха, че в Ксанти има карнавал. При това не кукерски като в Перник, а истински – с огромни отбори маскирани хора, ремаркета с качени танцьорки и стиропорени кукли. Затова решихме да проверим.

Ксанти е сред по-големите градове в Северна Гърция. От началото на града, през целия център, та чак до паянтовите големи къщи във възрожденски стил на стария град са се наредили хора. Всички са си сложили по някаква маскировка – кой шапка, кой домино, кой перука и очила от златните години на Елтън Джон. Едни са се направили на пухкави зелени животни и се натискат безсрамно по пейките. Други са Батман, Супермен и Жената-котка. Трети не може да бъдат определени на нищо конкретно.

Улиците са преградени, за да може да мине шествието от карнавалисти. На всеки 50 метра са строени екипи на „Бърза помощ” и огромни тонколони, от които звучат жизнеутвърждаваща гръцка музика, латино и поп. По балконите са накацали хиляди хора. Продават балони, захарни петлета, машинки за сапунени мехури и всичко друго, което китайската индустрия може да произведе за подобно мероприятие.

И ето – започва се. Военен джип тегли ремарке, на което гръцки политик брои евра, докато преяжда с мръвки. От стиропор. После идват десетки маскирани като шахматни фигури. Минава и ослепително красива руса девойка в още по-ослепителен синьо-зелен тоалет, която маха умерено на кибиците. Следват маскирани в розово, лилаво, черно, тъмнозелено. После още ремаркета със стиропорени сценки, които коментират международното положение: Гърция като руса девица, разкъсвана от Кинг Конг, още корумпирани политици, а накрая маса народ, маскиран като протестиращи хирурзи и гинеколози от държавното здравеопазване. Почти като в Рио, само дето няма слабо облечени танцьорки.

Всеки член на отбор си носи пластмасово шише, в което си сипва рецина, вино, бира или каквото още са натрупали по тротоарите организаторите на агитката. Няма бомбички и пиратки, няма побои, почти не се вижда и полиция. Хората празнуват. Карнавалът отбелязва Сирни Заговезни и началото на Великденските пости, до чиито край има 40 дни.

Как да стигнем до Ксанти?

С кола през Кулата, Серес, Неа Зихни, покрай Кавала и хоп на безплатната магистрала. Бензинът в Гърция е около 30% по-скъп от българския заради по-високи акцизи и ДДС.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

3 мнения по „На карнавал не в Рио, а в Ксанти

  1. Pingback: Студена Гръцка (Т)ракия

  2. Меги

    Само за информация на пътуващите с ЛИЧНИ АВТОМОБИЛИ. Бяхме на карнавала 2014 година. Ако не спите в Ксанти, на входа на града полиция отклоняваше цялото движението и караше колите да паркират на една голяма площ – половината асфалтирана, половината поле. От там на всеки 5-10 мин. извозваха всички хора организирано с рейсове (безплатно!) до централната част на града, където тече карнавала. Пътят с рейса беше не повече от 10 мин. По същия начин от същото място имаше и организиран транспорт за връщане към колите. Отидохме два часа преди началото на карнавала и всичко с транспортирането мина много бързо и добре организирано, чак не можахме да повярваме, защото се чудехме къде ще се паркираме в града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *