На планина в Гърция 15 – Дирфис

Дирфис отдалеч е като малък Вихрен

Дирфис отдалеч е като малък Вихрен

Дирфис (1743 м) е един от високите върхове по гръцките острови. Намира се на Евбея (или Евия), който е свързан с мостове към континента на две места.
Единият от мостовете се намира над Еврипос, считан за най–тесния проток в света със своите 40 м. Теченията в него променят посоката си на всеки шест часа и още от древността учените са си блъскали главите как така.

Но да се върнем на Дирфис. На върха има много метални останки от разбил се самолет пожарна, опитал се да потуши огъня, обхванал горите на острова през 2007 г.

Останки от самолет пожарна

Останки от самолет пожарна

На Дирфис попаднахме малко случайно, след като се върнахме по-рано от разходка до островите Родос и Карпатос. Върхът може да се изкачи лесно от заключената хижа над село Стени, до която води първо асфалт (до превала), а после стабилен черен път и накрая червена маркировка.

Изкачването продължава малко повече от час и половина. Високите части на Дирфис са като плато, макар че от хижата изглежда като брутален трапец. Затова трябва внимателно да нацелите пирамидката най-отгоре.

Гледка от Дирфис

Гледка от Дирфис

Дирфис може да бъде качен всеки път, когато минавате с кола по магистралата от Солун до Атина.

Околностите му предлагат чинари, заведения сред гората, чешми с буйна вода. На Евбея има още  планинки, които са частично маркирани.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *