Ниш крие кула с черепи, римски мозайки и най-голямото бягство от концлагер

Центърът на Ниш

Центърът на Ниш

Повечето пътници познават Ниш като мястото, където свършва магистралата от Белград и трябва да внимаваш за всички ограничения от 60 км/ч, защото зад тях дебне радарът. Но третият най-голям сръбски град крие и доста изненади.

Най-очевидната забележителност на Ниш е цитаделата. Това, което е оцеляло до наши дни, е построено от турците през XVIII в., макар че мястото е било укрепление още от римско време. В наши дни крепостта е градската градина на Ниш с кафенета, ресторанти, будки и въртележки. През август подслонява международния джаз фестивал Нишвил. През септември е време за Нишомния, която събира „Дубиоза колектив“ и други рок и електро банди.

Нишката крепост

Нишката крепост

Челе Кула е един от най-морбидните паметници след манастирите, които пазят черепите на убити хайдути. При битката при Чегар от 1809 г. за освобождението на Сърбия от турско робство войводата Стефан Синделич в отчаянието си се обръща на камикадзе срещу турските укрепления, като взривява барутните складове. Убива себе си, 4000 от своите хора и 10000 турци.

Последните все пак побеждават и, за да смажат всеки опит за въстание, обезглавяват, взимат скалпа и имплантират черепите на убитите сърби в кулата. Едва 58 от първоначалните 952 са оцелели до наши дни. Напук на турците сърбите гледат на Челе Кула като на важен паметник на националната гордост. Всички автобуси за Нишка баня минават покрай зловещото място.

Карстовата Сува планина в далечината

Карстовата Сува планина в далечината

Недалеч от Челе Кула е Медиана, останки от римски дворец от IV в. на император Константин. Разкопките разкриват мозайки, форум и гигантски склад за зърно.

На север от автогарата на Ниш може да се види един от най-добре запазените нацистки концлагери в Европа. Объркващо наричан лагер на Червения кръст, в него по време на германската окупация на Сърбия през 1941-45 г. са задържани близо 30000 сърби, роми, евреи и партизани. От това място е осъществено най-голямото бягство от концлагер в историята.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *