Ако ще ядеш морски дарове на Евия, нека е в Халкида

От масите на таверната се вижда континтента

От масите на таверната се вижда континтента

Столицата Халкида на втория по големина гръцки остров Евия е на пръв поглед обикновен провинциален град. Но крие малки изненади, дори за хората, попаднали там случайно с колела, напът за съвсем друг остров.

Нечие чуждо "колело"

Нечие чуждо „колело“

Когато гърците говорят за Халкида, го наричат „града с ненормалното течение“. Столицата на остров Евия е разположена на канала Еврип, който отделя парчето суша от континента.

Мостът над канала Еврип

Мостът над канала Еврип

Течението в тесния проток променя посоката си на всеки шест часа и осем минути и достига скорост от 15 км/ч.

Аристотел бил толкова бесен, че не може да разбере защо водата върви и насам, и натам, че накрая скочил в нея от ярост и безсилие.

В наши дни знаем, че Луната влияе на посоката. Най-тясното разстояние между острова и континента е едва 39 метра. При Халкида ги свързва мост.

Първият е построен още в 410 г. пр.н.е., на 21-вата година от Пелопоненската война. Венецианците, които окупират мястото, прекръстват моста на Негропонте.

Джамията без минаре, сега музей

Джамията без минаре, сега музей

Името Евия означава „остров, богат на добитък“. Само Крит е по-голям сред гръцките острови. В наши дни Халкида предлага комбинация от антични руини, османски джамии без минарета, италианска готика и рибни ресторанти.

От цяла Евия (или Евбея, както още го наричат), се смята, че тук са най-хубавите морски дарове. Това го установяваме и емпирично, когато превземаме една от две таверни съседки на приземния етаж на кооперация извън центъра.

Кой пипа там

Кой пипа там

Счупват се да ни глезят с безплатни екстри след октоподи, пълнени калмари, дребни пържени риби, мусаки, селски салати и бири Митос.

А когато помагаме на ресторантьорката и семейството й да спасят масите на плажа от внезапен морски прилив, направо ни казват да не си плащаме бирите.

Гръцка салата, мхм!

Гръцка салата, мхм!

Ние обаче не смятаме, че сме свършили кой знае какво работа и скромно отказваме.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *