Джаволя Варош е нещо като Стобските пирамиди на стероиди

Като мини Белоградчишки скали

Като мини Белоградчишки скали

Сръбският Джаволя Варош кандидатстваше за едно от новите седем чудеса на света. Белоградчишките скали също. Нашите камъни са далеч по-големи и по-живописни, но явно не ни стигнаха възможностите да обръщаме класациите в интернет.

Сипей с единия извор

Сипей с единия извор

Дяволският град е разположен на около 90 км от Ниш в планината Радан край Куршумлия. Включва 202 скални формации, високи до 15 метра и широки до 6. Получили са се от силната ерозия  при активната вулканична дейност преди милиони години. Повечето „кули“ са нахлупени с до стокилограмови „шапки“ от андезит, който ги предпазва от па-нататъшно изветряне.

Фамозни стълби из природното творение

Фамозни стълби из природното творение

Под скалите бликат два минерални извора. Единият е изключително кисел с pH 1,5, висока минерална концентрация от 15 г/л и съдържание на някои елементи до 1000 пъти над количеството в обикновената вода. Затова му казват Дяволска вода.

Сърбите пускат вътре стотинки за късмет, които един приятел извади, почисти със сода в България и плати с тях за бира и малко магистрали 🙂

Другият е Црвено врело, демек „червен кладенец“.

Още кули с шапки

Още кули с шапки

Джаволя Варош е защитен от закона още от 1959 г. Недалеч е сръбският БоровецКопаоник, досами границата с Косово.

Ако не ви се бие път чак дотам, разходка до Стобските пирамиди в полето под Рилския манастир може да покаже приблизително същите гледки.

Спестявате си целия панаир и кич на входа на Джаволя Варош и 5-те лева вход в динари (макар че откъм гората източно от пирамидите достъпът не е заграден).

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *