В господарството на Али Паша в Янина

Крепостта на Али Паша

Крепостта на Али Паша

Янина умее да изненадва: кой да подозира, че някъде в континентална Гърция се крие столица на Али Паша с крепост, езеро и впечатляващи планини околовръст!

Янински балкон

Янински балкон

Първия път попаднах в Янина напълно случайно. Опитвах се да стигна от Игуменица до Солун, но на първо време автобусът ме стовари в Янина. Втория път направо бродихме из загорските села и планините, северно от града, които предлагат най-драматичните пейзажи в Гърция извън островите. Последния път просто ядох баница на брега на езерото, докато почивах напът за Пелопонес, следвайки препоръките за маршрут на Via Michellin.

Порта в калето

Порта в калето

През Средновековието Янина е столица на полуавтономното господарство на Али Паша, който е владял повечето от западна Гърция и цяла днешна Албания. Старият град се е запазил и не всичко в града е типични кооперации с големи балкони.

Стар надпис

Стар надпис

Кастрото се е разпростряло край езерото Памвотида и вътре са най-интересните забележителности на Янина. Едно време цитаделата е стигала до езерото и само откъм сушата е имала предпазен ров. Във вътрешното кале, Иц кале, може да се види Фетие Тзами – джамията на победата. До нея е металната клетка с (вероятно) гробницата на Али Паша и друга – на първата му жена Емине и единия му син.

Гробницата в кастрото

Гробницата в кастрото

В медресето наблизо сега има музей на средновековните оръжия. Според легендата през 1801 г. Али Паша пробва да изнасили любовницата на най-големия си син, фамозната Фросини. Тя отказва на 60-годишния чичак и затова я връзват, слагат й тежести и заедно със 17 дружки я хвърлят в езерото.

Джамията в калето

Джамията в калето

Случаят води до много фолклорни песни, кичозни картички и мита, че духът витае над Памвотида при пълнолуние.

Арт на брега

Арт на брега

Отсреща е островчето Ниси, където не пускат чужди коли. Манастирите с красиви фрески и кръчмите с речна риба му придават силно туристически вид. Заселено е от бежанци от полуостров Мани на Пелопонес, чиито наследници продават бижута и сувенири по сергиите на главната.

Драматични гледки

Драматични гледки

В манастира Панделимонос през януари 1822 г. хората на султана прострелват Али Паша през пода откъм долния етаж. После го обезглавяват уж на второто стъпало отгоре надолу. Обителта е пълно менте, защото оригиналната е срината от паднало дърво преди години.

Супер тънка къща в центъра

Супер тънка къща в центъра

Нощно време студентите на Янина не мислят за история, а пият фрапета, преди да се пуснат по брега на езерото, да хапнат домашна халва и печена царевица и да тръгнат по купони.

Нещо старо

Нещо старо

На 5 км северно от Янина са пещерите Перама, които са надупчили километри проходи в иначе ниския хълм. Открити са случайно от местните, които през 1940 г. търсят убежище от италианските бомбардировки.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *