Island hopping из Цикладите 3 – Сирос

Смятат, че Сирос е най-традиционно гръцкият остров от всички Циклади. Столицата Ермуполи е най-големият град на архипелага и част от световното културно наследство, но усещането, че си някъде в южна Италия не те напуска нито за момент. Дали защото единият от двата хълма на града е католически, а другият – православен? Дали защото тротоарите са от цели мраморни плочи? Дали защото Цикладите са били венецианско херцогство и на практика не са били под турско робство?

Столицата на Сирос Ермуполи отвисоко

Столицата на Сирос Ермуполи отвисоко

Балкон в Ермуполи

Балкон в Ермуполи

Бруталният ферибот с хиляди седалки в огромни зали и само 20-ина пътници маневрираше в пристанището на Ермуполи. А аз си мислех, че това не може да е Гърция. Попаднах на Сирос, защото ми беше интересно що за град е столицата му.

Ермуполи откъм католическия хълм

Ермуполи откъм католическия хълм

Преди години, напът за Санторини и Аморгос, фериботът беше спрял в Ермуполи привечер. Бях задрямал и точно когато се събудих, видях гигантския сух док на местната корабостроителница, а зад нея крайбрежната улица с кафенета на открито. Изглеждаше като друга държава, друго време… А всъщност преди да се появи пристанището в Пирея, тук е бил най-важният гръцки порт.

Театър "Аполон" в Ермуполи

Театър "Аполон" в Ермуполи

Не планирах да ходя другаде освен из острова освен в Ермуполи. Котките, неокласическите сгради и настроението бяха като в Южна Италия. А и си имат театър „Аполон“, чиято сграда е копие на Миланската Скала.

"Католическа" котка

"Католическа" котка

Средновековен Сирос е бил предимно католически, но по време на войната за независимост идват православни бежанци и се настаняват по хълма Врондадо. Църквата Анастасис е качена най-отгоре.

Тъжен венециански лъв

Тъжен венециански лъв

Там е и зелената поляна с изоставена къща, от която се вижда целия град. На всеки четвърт час бие камбаната на католическата катедрала „Св Георги“ на другия хълм.

Тротоарите в центъра са от едри мраморни плочи

Тротоарите в центъра са от едри мраморни плочи

От квартала „Вапория„, където са живеели най-богатите корабовладелци, търговци и банкери, до катедралата си има към един час запъхтяно бъхтане по стълби и сокаци. Пътьом може да се отбиеш в католическото и православното гробище. Едното – с огромни семейни гробници, другото – с по-скромни надгробни паметници.

Кметството в Ермуполи и католическият хълм

Кметството в Ермуполи и католическият хълм

Има ли смисъл да обяснявам каква е гледката отвисокото?

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *