Island hopping из Цикладите 6 – Дилос

Руини на Дилос

Руини на Дилос

Дилос (или Делос, както са му казвали в древността) е най-малкият остров сред Цикладите. Понеже целият е музей, може да го посетиш само с организирана екскурзия с корабче от Миконос и дори Наксос, след като си платиш 5-те евро лепта. Затова пък попадаш сред впечатляващи останки, а ако изкачиш хълма Китнос, получаваш и 360-градусова панорама към половината архипелаг.

Колони, колони

Колони, колони

Лодката акостира на Свещеното пристанище, което в наши дни е зарито от изкопни маси от ХХ век. Вдясно е Търговското пристанище, а напред е Агората на компеталиастите. Дотам се стига по Свещения път, който преди е бил обрамчен от статуи и паметници на управниците.

Храмът на Дионисий

Храмът на Дионисий

Пътьом се минава покрай трите храма на Аполон, а отстрани е светилището на Дионисий, с мраморни фалоси на входа.

Истинските лъвове, не копия

Истинските лъвове, не копия

Наблизо са и прочутите статуи на лъвове. От тях три са изчезнали без следа, а една е отнесена от венецианците и днес стои с нова глава на Арсенала в града им. На открито са сложили копията им, а в музея са оригиналите, кой без крак, кой без някой-друг чарк.

Още руини

Още руини

Недалеч е и източеното Свещено езеро, където според митологията Лето ражда близнаци Артемида и Аполон. От другата му страна е Градската стена, построена прекалено късно, за да опази богатствата на свещения град от набезите на пиратите.

Богаташка мозайка

Богаташка мозайка

Някои от разрушените богаташки вили крият невероятни мозайки и лека-полека можеш да си представиш на какво е приличал градът.

Глави в музея

Глави в музея

Амфитеатърът е подслонявал 5500 зрители (Зала 1 на НДК – 4000). По пътечката отзад минаваш покрай светилищата на египетските и сирийските богове. След това катериш стъпалата до 113-те метра над морското равнище на хълма Китнос и светилището на Зевс и Атина. И бързо ти става ясно колко наблизо е всичко из Цикладите.

Един от многото храмове

Един от многото храмове

И сега кратката версия за Дилос. Според митовете островът блуждаел из моретата, преди Зевс да заповяда на Посейдон да го застопори, за да може Лето да роди скришно и на спокойствие.

Лъвовете, дори и на мозайка, е трябвало да респектират

Лъвовете, дори и на мозайка, е трябвало да респектират

В древността мнозина посещавали Дилос, за да се поклонят в храма на Аполон. Естествено оставяли и дарове и островът станал баснословно богат.

Дилос и Рения

Дилос и Рения

В един момент забранили на Дилос да се раждат и да умират хора. Един от владетелите стъпил на него, идвайки от съседния остров Рения по импровизиран мост от долепени рибарски лодки.

Хълмът Китнос

Хълмът Китнос

След това като много храмове Дилос станал бизнес център и хиляди роби сменяли на него собственика си всеки ден.

В наши дни из високите треви щъкат гущери. От табелите разбираш как философите водели дълги спорове във фитнес центровете с местната богата младеж, която нямало нужда да работи и съответно имала време за умни приказки.

Гледка от Дилос към Миконос

Гледка от Дилос към Миконос

Разбираш също, че когато пиратите нападнали града през 69 г., две нетвърде богати дама скрили бижутата си в дупка в земята. Открили скъпоценностите чак в наши дни.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *