Пясък, пясък, пясък на Лимнос

Пристанището в Мирина

Пристанището в Мирина

След Тасос и Самотраки Лимнос стана поредният гръцки остров в Източното Средиземноморие нападнат от български сърфове, кемпъри и каравани. Колкото и да е странно, пясъчните му плажове си струват особено през май, юни и септември, когато гръцките курортисти са се изнесли.

Наближаваме с ферибота

Наближаваме с ферибота

Фериботът от Кавала те хвърля за четири часа и половина на Лимнос. Ние – за по-интересно – дойдохме откъм Лесбос, след като висяхме цяла нощ на пристанището в чакане на закъсняващия ферибот. Същият кораб циркулира през Хиос чак до Самос.

Край Кондиас

Край Кондиас

Лимнос дълго време не се интересува от туризъм, защото се изхранва от военния гарнизон.

Мирина по залез

Мирина по залез

Дори в наши дни повечето туристи са от Солун, но чартърите довеждат англичани, датчани, чехи и италианци.

Гръцка тениска

Гръцка тениска

Постепенно Лимнос стана куул като останалите гръцки парчета земя в морето – старите селски къщи са оправени, магазинчетата за сувенири са навсякъде, а на всеки плаж има „бийц бар“.

Заливът Танос

Заливът Танос

Заливът Мудрос, който е сред най-големите естествени пристанища в Бяло море, заедно с Бурниа, разделя Лимнос на две. Западният край е хълмист, а източният е равен като тепсия понякога със солени блата. Вулканичната почва вади чудно сухо бяло винце, рецина и узо.

Кастрото

Кастрото

Столицата Мирина, известно още като Кастро, заради византийската крепост (с генуезки и османски добавки) прилича повече на провинциален град, отколкото на курорт. От върха при ясно време се вижда Атон, само на 35 морски мили западно. Мястото е тържествено осветено нощно време и може да му се наслаждаваш, докато хапваш и пийваш в неокласическите гъзарски къщи в подножието му.

Едри каменни мелници

Едри каменни мелници

В старата част има едри каменни къщи от османско време. Чешмата до пристанището е известна не само с хубавата си вода, но и с ислямските си надписи.

Кида

Кида

Главната улица Кида си има всички необходими магазини и барчета, както и тенти за сянка.

Зад плажа Евгатис

Зад плажа Евгатис

Но хайде да мърдаме вече! Сърфистчетата се събират в залива Керос. На около 8 м дълбочина навътре в морето може да се гмуркаш до останките на потънал военен кораб. Два подводни града може да се зърнат недалеч от селото Плака.

Мелница в Кондиас

Мелница в Кондиас

В Кондиас, село на 11 км от столицата, може да се наслаждаваш на най-голямата борова гора на Лимнос, на възстановените вятърни мелници, както и на Балканската арт галерия, събрала през 2005 г. известни художници от полуострова, дарили свои творби за колекцията. Има доста от Светлин Русев.

Плажът Молос

Плажът Молос

Влекат те руини?! Полиокни е за теб. На 10 км източно от Мудрос са показани останките от най-напредналата егейска цивилизация от неолита. Италиански археолози през 30-те години откриват пет пласта и ги свързват с Троя на отсрещния турски бряг.

Към плажа Плати

Към плажа Плати

Ние обаче нямаме кола, затова тръгваме пеша по южния край на острова, по черни пътчета, сред малки зачукани вилни селца, покрай смокинови дръвчета, далечни заливи и приключили сезона „бийц барове“…

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *