На ски в Сърбия 1 – Бабин зуб

Бабин Зуб

Бабин Зуб

Пистите под Бабин зуб в Стара планина са най-близкото сръбско скиялище. Въпреки че е на поносими цени, курортът крие своите незаконни тайни.

Билото на курорта

Билото на курорта

Човек не може да очаква много от ски писти, чиято горна част е на малко над 1700 м. Но все пак това е Балканът. В наши дни Миджур е първенецът сред сръбските планини. От пистите под Бабин зуб до трапецовидния връх има сигурно около два часа здраво пантене.

Ски курортът „Стара планина“ е построен от сръбското правителство, с идеята да създаде поминък в най-затънтения край на държавата. По стар балкански обичай пистите са просечени без никакви оценки за въздействие върху околната среда.

Още малко бабини зъби

Още малко бабини зъби

Финансовите проблеми на владата възпрепятстват разрастването на курорта до  Миджур (2169 м). Той е най-високият сръбски връх след отсичането на Косово, въпреки че не е най-стърчащият в Стара планина.

Първоначалната концепция включва и строителство на писти и от българска страна, където склоновете са стръмни и лавиноопасни. Не е ясно дали въобще е разработван проект откъм нашата част.

Леко безсмислената кабинка

Леко безсмислената кабинка

Тропосали са и внушителен четиризвезден хотел край долната станция на кабинков лифт, единствен в Сърбия, който те изкачва за няколко минути на билото. И останалите два сръбски ски курорта – Копаоник и Торник – са държавни. Първият горе-долу прилича на Боровец, но с по-къси писти, а вторият е нещо като – да речем – Витоша.

Около кабинката има няколко къси писти. Докато се усетиш, вече се свършили. Също като на Мартинови бараки на Боровец, в долния край те чака равно-равно през гората.

От горна станция на кабинката може да стигнеш през хайтек бейби влек до двете лесни писти около 4-седалка.

Горният край на писта Конярник

Горният край на писта Конярник

От горната й станция се спускаш към пистите Сунчана долина и Конярник. Пуснати една след друга, те са най-впечатляващото място в курорта. Горе-долу го докарват до дължината на Ястребците на Боровец, макар че в долната част стават доста равни.

Покрай пистата може да се кара в гората. Лифтът е също 4-седалка. На практика никога няма опашки.

И още старопланински гледки

И още старопланински гледки

Най-доброто нещо е цената на картите – около 18 лв на ден (през февруари 2015 г.). В кръглия бар на Конярника може да се пие греяна ракия за 2 лв или местния jegermeister пелинковац за около 1,50 лв. Спането в село Црни врх излиза по около 10 евро на човек в апартмани, които понякога осигуряват и плескавици за гостите. Дори за закуска.

Задният двор на Стайко

Задният двор на Стайко

Нашият домакин СтайкоАрмани“ (идва от апартмани) ни черпи рибена чорба. Не я беше ловил в Голема река, която минава под двора на къщата му. От консерва я беше извадил.

При второто ходене спахме в кемпър, на палатка и по колите на паркинга на хотела и на никой не му направи впечатление.

Далечни планини

Далечни планини

Голямата разлика беше отношението на персонала на лифтовете – непрекъснато човъркат и оправят нещо, подават котвата на скиорите и за разлика от българските колеги не те гледат лошо без повод. Не знам дали е така, защото сме чужденци или просто бугарите много сме се увълчили.

Водопадът преди село Кална

Водопадът преди село Кална

Пътят от София до Бабин зуб е около 130 км и се изминава за около 3 часа. След Пирот се гони пътя за Белград и се отбива вдясно към Княжевац. Минава се покрай интересен водопад, през село Кална с евтина бира и плескавици и после се следват кафявите табели за Природен парк Стара планина.

Изводът – вместо грешни 30 лв на Безбог, по-добре на Бабин зуб.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

2 мнения по „На ски в Сърбия 1 – Бабин зуб

  1. Иван Трифонов

    Връх Миджур е в наша територия -каза ми го геодезистът ,който е очертавал границата от наша страна преди няколко години.С няколко метра е до сръбска територия,но не искаме да си създаваме проблеми

  2. Гост

    A защо е нужна тази немотивирана ирония към Сърбия и местата където сте били

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *