Сува планина удивлява с бесен карст, пропасти и отвеси

Билото на Сува планина

Билото на Сува планина

Със сръбската Сува планина се запознах в началото на новото хилядолетие, когато направих първите и последните си организирани ходения. Никога повече, освен ако не е задължително.

Не ти трябват много  хора за Сува планина

Не ти трябват много хора за Сува планина

Не ме разбирайте погрешно – не е толкова лошо да ходиш в група на планина. Неприятните моменти са, че се записваш предварително и ако времето е лошо, изтегляш късата клечка.

В нашия случай се качихме на първенеца Трем в мъгла. Нищо не видяхме. Затова дълго време се кефех на карстовото било на Сува планина само от шосето към Ниш и Европа.

Нагоре към Трем

Нагоре към Трем

Второто изкачване беше през юни, когато жегата беше здрава, мухите хапеха на месо, но поне не заваля. Следобеда бяхме от първите българи, които напускаха Сърбия само с лични карти, защото международните паспорти бяха спрели да са задължителни.

Сува планина не е съвсем малка. Масивът започва на изток от Ниш и стига на юг от Бабушница. Това са си към 45 км при ширина от около 15 км.

Карстови отвеси

Карстови отвеси

Първенецът Трем е висок 1810 м н.в. с бесни карстови North Face-ове, улеи и панорами към Балкана, Сичевската клисура и други знайни и незнайни български и сръбски планини.

С кола се тръгва от курорта Нишка баня и може да се остави на около 2-3 часа преди Трем.

Сува планина е „специален природен резерват“  по сръбското законодателство. Опазва редки растения, пеперуди и птици, които живеят по карста, подложени на континентално и средиземноморско влияние. Десетина процента от всички видове растения в Сува планина се срещат само в нея.

Селата на Сува планина също постепенно се превръщат в резерват за пенсионери. Заради варовика на много места произвеждат вар съвсем примитивно.

Карстова прелест

Карстова прелест

Водата в курортчето Боянине воде се хвали с най-добри органолептични свойства и по думите на местните се нарежда веднага след тази във Виена.

Наблизо има и къса ски писта с влек. Край връх Пасарела (1523 м н.в.) става за алпинистки изстъпления, а от хълма Коритняк над Нишка баня се мятат парапланеристи.

През последната седмица на февруари се провежда традиционното зимно изкачване на Трем, която някак успява да привлече хиляда планинари едната година.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *