(Почти) на курбан в Ерулска планина

Ерулска планина, Големи връх

Ерулска е една от малките български планинки, които са посипани из най-западните ни краища. Първенецът й носи скромното име Големи връх (1481 м). Тръгнахме от манастирчето между Душинци и Ерул. Наблизо има и изоставена сграда на училище, в която мислят след време да настанят монаси и гости на манастира.

Колата може да се остави в края на асфалта, точно над манастира. Оттам се продължава нагоре по черния път, който съвсем скоро стига до няколко вили, включително една, изградена от бивш хладилен контейнер, в средата на дол.

Пет минути по-късно се стига до разклонение. Черният път продължава наляво, а надясно и нагоре, по жиците на стар електропровод се тръгва към билото. Като се излезе на него, се продължава наляво. Големи връх стърчи убедително над останалите. След напускане на билния път тръгнахме през гората, цялата в див чесън, а след това излязохме на открито и през скалите изкачихме върха.

Ерулска изглежда приятна и интересна планинка. Долу се вижда Душинци, а в далечината – Еловишка планина и Кървав камък. Другото беше скрито от облаците и мъглата на лошото време.

Страшно зачукан и интересен край, но с много серт хора. На връщане заклаха агне за традиционния курбан на черквата буквално пред очите ни От Перник до селата има автобус, но не разбрах разписанието. От манастира до върха е към 1:30 часа.

Не си и мислете да вярвате на картата и да слезете с кола по оранжево-означения път от разклона за Ерул към Кожинци. Представлява бясно спускане по наклони на 3 гуми, хлъзгане с кола в рядка, червена кал и вдигане на предна гума с ръце.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *