Деветашка пещера – като от „Досиетата Х“

Вижте колко са големи хората

Вижте колко са големи хората

Преди 15-ина година приключенията на Мълдър и Скъли от „Досиетата Х“ ме забавляваха доста. (Сега, при повторенията, всичко изглежда мноооого-мнооого ретро, но такъв е животът.) Деветашката пещера лесно може да се използва за декор, в който военните са правили тайните си експерименти с прясно уловени извънземни, преди да им спрат финансирането и на две, на три да се опитат да прикрият следите.

Колкото и да не е за вярване, Деветашката пещера е открита преди по-малко от 100 години. Дълга е към 2,5 км, а височината й стига 60 м. Както беше казал някой: „Перфектна за хангар на новия Ербъс 380“.

Основи от резервоари

Основи от резервоари

Първоначално я използват за склад за храни, после военните крият вътре гориво. В наши дни съоръженията са демонтирани, като два моста, автомобилен и ж.п. път са срутени или премахнати.

Деветашката пещера не е благоустроена, входът е свободен, освен през юни и юли, когато уж не пускат хора заради размножителния период на редки и застрашени видове. От Ловеч караш към Левски, отклоняваш се към Деветаки. Точно след моста може да оставиш колата и да повървиш към 15 минути покрай Осъм. Или да продължиш още малко нагоре по шосето и оттам да се спуснеш към реката и пещерата. И на двете места обикновено има коли.

Светлината гори покрива на пещерата

Светлината гори покрива на пещерата

В Деветашката пещера има сталактити и сталагмити, тече поточе, сводовете са страшни. Заедно с пещерата при Карлуково държи място в личния ми топ 2.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *