Долината на Панега – разходка по карста

Пътеката при Панега

Пътеката при Панега

Когато се е случвало да пътувам за Плевен или Русе, винаги ми е правил впечатление един паркинг в началото на Луковит откъм София с табели, посетителски център и нещо като начало на екопътека. Време е да проверим какво има там…

Пътеката виси брутално над реката

Пътеката виси брутално над реката

Има страхотна разходка по долината река Панега. Тя е приток на Искър и тръгва от един от най-големите карстови извори в България. (Въпросният – Глава Панега – се намира на трудно за обяснение място в Златна панега, извън града в посока циментовия завод. Трябва да се пита намясто.)

Но да се върнем в Луковит. Градът се слави с 4-звездния си хотел „Дипломат плаза“, където често организират тийм билдинги. В другия край има и Lidl 😉

В м. Котлен край града се намира крайречният ландшафтен парк “Панега”. Сложно звучащото място е всъщност пътека покрай меандъра на реката с впечатляващи мостове, прокарани по отвесните скали, току над водата.

Местните са убедени, че микроклиматът на мястото лекува мигрена. Отпускането по-скоро идва от внезапната красива гледка, която никой не подозира, че може да му се разкрие пред очите. Скалите си имат имена – Корабът Радецки, Носът, Делвата, Резето, Въртопа. Сред тях е и неизследваната пещера Панежката Темна дупка.

Пещерата при Панега

Пещерата при Панега

След около час по реката пътеката тръгва да катери платото и след 10-ина километра се озовава сред карста на Карлуково.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *