Крали Марко и каньонът на Чернелка

Карта на Чернелка

Карта на Чернелка

Каньонът на река Чернелка предлага лежерна разходка между симпатичните плевенски села Горталово и Къртожабене. Минава се покрай останки на римско селище, разцепена скала, изкорубена хижа и причудливи скали. Прокараните мостчета улесняват прекосяването между двата бряга на реката.

Селска къща в Горталово

Селска къща в Горталово

Горталово преди години се е наричало Карагуй, което най-вероятно значи „вид хищна птица“ на старобългарски. А Горталов е бил един от войните на Скобелев, громили турската армия по време на Плевенската епопея, който до последно отбранява поверения му редут, защото е обещал на генерала.

Скалата, която Крали Марко разцепил

Скалата, която Крали Марко разцепил

Пътеката покрай реката минава покрай пещера и скала, в която е имало праисторическо поселение и стига до Цепеният камък. На това място Крали Марко три дни и три нощи се борил с арапина Муса Кесаджия, който накрая търтва да бяга. По време на двубоя нашият човек замахва със сабята, естествено дамаскиня, и цепи скалата на две.

Скала в каньона

Скала в каньона

После пътеката минава през остатъци от градища, римския път от Никополис ад Иструм до Сердика, още скални ниши и пещери, кладенци, окрадената хижа „Капчука„, изоставени манастири…

Хижа "Капчука"

Хижа "Капчука"

Каньонът на Чернелка е природна забележителност от около 40 години, а от 10 си има построена и екопътека. С добро темпо се извървява за около два часа.

Из каньона

Из каньона

Ако се вярва на легендите Къртожабене е кръстено на първите две животни, които местните виждат, когато решават да се установят. Луда работа!

Залез над Чернелка

Залез над Чернелка

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *