По пътеките на Врачански Балкан

Гората край хижа "Пършевица"

Гората край хижа "Пършевица"

Врачани (с ударение на първото „а“, ако може) има с какво да се гордеят. Балканът, надвиснал над града им, е една от най-впечатляващите гледки, когато пътуваш от София за Видин. За да проверим тръгваме от хижа „Пършевица“ за хижа „Околчица“.

Карстови красоти в гората към "Околчица"

Карстови красоти в гората към "Околчица"

Объркваме се в града, попадаме в местния филиал на „Кауфланд“, хапваме по пържола с горчица на капака на москвица и продължаваме по асфалта нагоре.

Около село Згориград може да се тръгне по екопътеката за водопада Боров камък и да се стигне ефектно до хижа „Пършевица„. Горе-долу по тези склонове в средата на 60-те години изтича скъсано хвостохранилище на мина „Плакалница„, което потопява центъра на Враца и убива около 500 души. Сега има мостчета и стръмна пътека!

Коне тичат по билото

Коне тичат по билото

По другия склон срещу Згориград преди 20-ина години е вървял двуседалков лифт, с който се е стигало недалеч от пещерата „Леденика„. Съоръжението е окрадено, но пещерата работи!

До хижа „Пършевица“ пък има ски пистичка с влекче паничка и мандра, която произвежда горе в планината млечни продукти със суровина, която често идва от равнината. Затова пък пътят се поддържа чист и в най-голямата зима. Местните могат да ви покажат рекичка, в която тече нещо бяло като суроватка. Природен парк и едър бизнес, бате!

Още гора и карст

Още гора и карст

От „Пършевица“ за няколко часа се стига до хижа „Околчица„, като може да се отбиете до лобното място на Ботев, площадка за скокове на парапланеристи и природни красоти на всички страни. Гората и карстовите скали също са страхотни. Един ден не стига за Врачански Балкан!

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *