5-те хижи, до които да стигнеш тази зима

Хижа Иван Вазов - шарена и далечна

Хижа Иван Вазов – шарена и далечна

Има пет хижи, които си струва да посетиш тази зима. Разбира се, има и други, но всяка една от тези крие неподправен чар.

Безбог

Хижа Безбог е раят за евтини ски

Хижа Безбог е раят за евтини ски

е раят на земята, ако си беден скиор или бордист, който обича партиииии в Пирин. Ако си издебнал ваучъри, за по-малко от 120 лв получаваш 4 дни спане, ядене по три пъти и карта за суууупер бавния соц лифт.

Хижата разполага с чудна гледка от стаята за тихи игри (и шумни купони, озвучени от гето бластер), обща баня в мазето и възможност да пускаш със ски или борд Безбог, Полежан, Дисилица или само отсрещния склон, наречен неслучайно Душегубката.

Хижата разполага с чичо шеф, който помни всеки по физиономия и знае в коя стая и с кого спиш, както и дали си си изял млякото с ориз за десерт. Стига се с кола от Добринище до хижа Гоце Делчев и оттам с лифта или с пантите нагоре за два часа.

Вихрен

Хижа Вихрен е оправена напоследък

Хижа Вихрен е оправена напоследък

от няколко години е ремонтирана. Но ако не обичаш да спиш в стая с голям брой хъркащи, може да използваш беседката на двора за спално. Само трябва да й сложиш снежни блокове за стени.

Беседката като снежна пещера

Беседката като снежна пещера

Хижа Вихрен е мястото за сплитфеста, на който може да срещнеш и други сноубордисти, които изкачват върхове със ски на краката, а после ги съединяват в борд и се пускат оттам.

Пак тя е сборният пункт за ски празника под билото на Дончови караули. При повече късмет може да попаднеш и на лавинен курс.

До едноименния най-висок връх на Пирин са три часа през лятото. Зимата става за пускане със ски или борд, но внимавай за лавините.

Страшното езеро

Капанът за мишки на Страшното езеро

Капанът за мишки на Страшното езеро

е класика. Намира се в средата на нищото посред Рила. През зимата си струва да се изпанти дотам, но пак внимавай за лавини.

Може да се тръгне директно от паркинга на планинската школа Мальовица през Йончево езеро, или през хижа Мальовица.

Заслонът наскоро беше пооправен и стегнат, но няма да има дърва, така че носи въглища и светлина. Разполага обаче с капан за мишки.

Гледките към върховете наоколо чупят мивката с чук.

Иван Вазов

Иван Вазов е една от малкото частни хижи

Иван Вазов е една от малкото частни хижи

е една от най-романтичните хижи в Рила, защото е далеч от всичко, няма гледка към ниското и си просто в средата на огромно снежно поле, заграден от върхове.

Неслучайно има силно дзен излъчване, а телефоните нямат обхват.

Най-бързо се стига от паркинга на незаконния лифт на хижа Пионерска над Паничище и Сапарева баня през новата хижа Рилски езера.

Има и обиколен маршрут през Зелени рид, но трябва да се тръгне много рано.

Седемте езера

Хижа Седемте езера е точно между тях

Хижа Седемте езера е точно между тях

е старата хижа и мястото, където се събират май най-много дъновисти през лятото.

Разположена е сред самите седем Рилски езера. Въпреки че не предлага писти и съоръжения като новата, от нея може да изпантите до хижа Иван Вазов и оттам да слезете към Рилския манастир.

Условията на комфорт не чупят делукс категориите, но пък гледката към връх Харамията компенсира.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *