Каменните гъби – непоробените девойки от клиноптилолит и селадонит

 

Мантаркая

Мантаркая

Каменните гъби край село Бели пласт носят романтичното име Мантаркая, но това не означава, че наподобяват манатарки. Вероятно няма връзка и с това, че сините и черните петна по тях са от манганови конкреции.

Каменните гъби се откриват лесно, защото шосето от Хасково до Кърджали минава покрай тях. Паркирането е малко тегаво, защото мястото за кола е колкото носна кърпичка и е точно на завоя.

Гъбите са изваяни в риолитови вулканични туфи отпреди 40 милиона години. Нежният розов цвят по пънчетата идва от клиноптилолита, а зеленото по шапките – от селадонита. Двата -лита са минерали.

Каменните гъби с човек за сравнение

Каменните гъби с човек за сравнение

Каменните гъби са малко по-високи от стандартен NBA баскетболист. През палеогена мястото е било дъно на море, където е кипяла бурна подводна вулканична дейност. След оттеглянето на водата вятърът, дъждът и слънцето са оформили образуванията. Шапките на гъбите са от по-здрав минерал от този на пънчетата.

Каменните гъби се охраняват от държавата вече 40 години. Жителите на съседното село Бели пласт се славят с дълголетието, за което може и да е виновна лечебната вода, която извирала край кариерата за клиноптилолит. Смята се, че минералът премахва вредните съставки от водата, нормализира кръвното, премахва стреса и проблемите със съня.

Чудесни манганови нюанси

Чудесни манганови нюанси

Местната легенда набърква местния въглищар Радул, четирите му приказно красиви дъщери, зловещия поробител, който тръгва да ги гони, но те се превръщат в каменни гъби, щом отсичат главата на първата, а онзи, понечил да хване пленничките, става на черна скала – Каратепе.

Ние кротко си изядохме сандвичите, проверихме дали колелетата са добре закрепени на багажника, упътихме група туристи към недалечния Перперикон и продължихме славното пътуване из Източни Родопи.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *