Къде отиде правилникът на публичните домове в Берковица

Горски дом под Калето

Горски дом под Калето

Берковица предлага часовникова кула, древно кале, първи правилник за публичните домове и фасади с комунистически лидери в центъра. Като за начало не е малко…

Фасада на блок на централния площад

Фасада на блок на централния площад

В началото на XXI век рок фестивалът Берксток караше много хора да прекосят Балкана, за да слушат шумна музика почти в центъра на Берковица, докато пият домашен алкохол. В наши дни нещата са далеч по-спокойни.

Върхът на Калето

Върхът на Калето

Останките от крепостта Калето припомнят, че градът е бил включен в римската провинция Мизия, където местните гледали жито и овце и промивали злато. Двете църкви говорят, че мястото е било важно за епархията. Днес каменните дувари тъжно се подават от хълма над града, но пък гледката към билото на Балкана и целия град си струва.

Още руини от Калето

Още руини от Калето

Римляните строят къпалня. Върху нейната основа през XVII век турците изграждат баня. По време на робството градът и околните села се включват в поне три въстания. Чипровският манастир се превръща в място за епични битки с лош край. (По-късно същото става и със Септемврийското въстание.)

Къщата-музей на Вазов по време на протест за съдебна реформа

Къщата-музей на Вазов по време на протест за съдебна реформа

След Освобождението Иван Вазов става председател на Берковския окръжен съд. Днес къщата му е превърната в музей. Не е ясно дали има връзка с народния поет, но през 1885 г. Берковската община става първата, приела устройствен правилник за публичните домове. Софиянци започват да спазват подобен канон цели осем години по-късно.

Църквата си тежи на мястото

Църквата си тежи на мястото

Най-старата църква в града е храмът „Рождество на Пресвета Богородица„. Иконите са изписани от Димитър Зограф. Когато предстои погребение, го обявяват на специална черна табела на входа. Храмът е вкопан в земята, както са изисквали поробителите, но пък има весела детска площадка на двора.

"Дървото на живота", паметник на писателя Йордан Радичков

„Дървото на живота“, паметник на писателя Йордан Радичков

Градската художествена галерия „Отец Паисий“ е събрана в старото двукатно класно училище, изградено през 1872 г. В наши дни предлага не само дърворезба и възрожденска живопис, но и карикатури.

Мъдър графит от Берковица

Мъдър графит от Берковица

И понеже всички са чували за берковските малини, им организират празник. Той е една неделя след празника на Берковския Балкан, който пък е в края на лятото, пак на хижа Ком над града.

Когато падне сняг, спускането със ски от върха към хижата и надолу към града е чутовно. Букова гора, стръмен склон, красота!

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *