Безводно, безводно, хич даже не е безводно

Безводно в слънце

Безводно в слънце

Безводно се е казвало така, още когато името на селото е било на турски. Напролет обаче всичко шурти в едно от най-отдалечените населени местенца в Източни Родопи.

Язовир Боровица

Язовир Боровица

Не е трудно да се стигне до Безводно. От пътя АсеновградКърджали има отклонение при Комунига. С безкрайни серпентини и завои разбитият асфалт стига през няколко махали до стената на язовир Боровица. Вероятно от него идва питейната вода за Кърджали.

Новичката джамия

Новичката джамия

Следват още серпентини и паметни чешми. В Безводно живеят десетина домакинства. Гледат добитък, бизнесмени са насадили овошки с европари.

Като избодени очи

Като избодени очи

Джамията е съвсем нова. Останалите обществени постройки са като паметници на отминала епоха.

Капаци от тенджери като звънци на добитък

Капаци от тенджери като звънци на добитък

Безводно е родно място на Орхан Мурад, станал известен покрай класическото рок парче „Искам да съм негър в щата Алабама„, изпълнено от бандата му „Лотос„.

Водопадче край селото

Водопадче край селото

Местните хора бързат да те насочат към връх Чиляка, най-висок в Източни Родопи със своите 1459 м. Наречен е така, защото прилича на полегнал човек. Пътеката до първенеца е маркирана.

Усеща се някакво човешко присъствие

Усеща се някакво човешко присъствие

Минава покрай водопад, за който някои смятат, че е най-високият в Родопите, когато в него тече вода през пролетта или след сериозни дъждове.

Колко да е Безводно...

Колко да е Безводно…

После пътеката се изкачва през изкуствена борова гора и поляни. В далечината върхът прилича на копа сено. Гледката стига до Стара планина, родопския връх Преспа, далечните празнини на светилища…

Безводно отвисоко

Безводно отвисоко

Местните хора се радват, че селото им е на красиво място, но и споменават, че няма работа. Гледат животни или строят в Германия. Изровените черни пътища на Безводно са най-странното място, докъдето е стигало стандартно беемве седмица.

Тиклени покриви

Тиклени покриви

Веломаркировка те отвежда на билото над Безводно, откъдето през Песнопой може да се стигне до Русалско за няколко часа. Сутрин в 7 има микробус за Кърджали, който е лесен начин да се измъкнеш от дебрите на планината покрай язовира.

Все още здрави, макар изоставени

Все още здрави, макар изоставени

Особено след като ви е валял пороен дъжд цял следобед, после местна жена ви е пуснала да се изсушите в стаичка с печка „Мечта“ в къщата ви, а накрая мъжът й ви е изгонил, въпреки първоначалните обещания, че може да останете до сутринта. Поне дъждът беше спрял…

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Едно мнение по „Безводно, безводно, хич даже не е безводно

  1. Недялко Аврамов

    Уважаеми колеги,
    може да корегирате, да допълните,че най-високия връх на Източните Родопи в пределите на България е вр.Вейката-1463м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *