Бялград до Бяла река с донжон от 8 метра

Бялград с донжон като слънце

Бялград с донжон като слънце

Una paloma blanca – това си тананикам в село Гугутка, докато се отправяме да търсим крепостта Бялград.

Крепостта може да се похвали с един от най-запазените донжони (кули) на крепости в България. Смята се, че през османското робство е била ремонтирана. Бялград носи името си уж заради варовиковите каменни блокове, от които е изградена.

Стигаме до подножието й с колела от село Гугутка, а после по черния път от десния бряг на Бяла река, покрай Паскал чешма.

Бяла река и прочутите й меандри

Бяла река и прочутите й меандри

Крепостните стени се издигат до 8 метра височина, а в основата са дебели към два. Бялград  вероятно е съградена в края на XII в. Днес си стои в средата на обрасла полянка змиярник до основи на църква.

От крепостта се разкрива чудна гледка към гръцките ветрогенератори и връх Ветрен, който е най-висок в отдалечения граничен рид Мъгленик в най-югоизточния край на Източни Родопи.

Долменът в Железино с мегалитния кръг

Долменът в Железино с мегалитния кръг

От Гугутка с бързо каране стигаме и до долмена в Железино. Поредният мегалитен гроб от преди 3000 години е „изкован“ от гнайсови плочи, вкопани в земята. Подобен кръг, запазен до наши дни, не се среща често. През османското робство е ползван за светилище. Железните сечива, монети, накити и керамика са прибрани в Хасковския исторически музей.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *