Пантеон от червен бетон и кварцит се издига в Гургулят

Пантеонът в Гургулят

Пантеонът в Гургулят

Обиколката с колела около София ти разкрива места, за които си спомняш от учебниците, но не си подозирал как изглеждат в наши дни. В село Гургулят може да се види ремонтираният наскоро пантеон на загиналите в Сръбско-българската война.

Паметникът е истински осемедесетарски шедьовър, но не в духа на Петоъгълния шестох*йник до НДК, а на Пантеона на възрожденците в Котел.

Пантеонът е в м. Църквище

Пантеонът е в м. Църквище

Гургулят е разположен на шосето от Сливница за Брезник, което хич не го бива в най-планинската част. Източно от селото, на около половин час, местните могат да покажат пещерата край долината на реката и останките от древно светилище, от което са изскочили доста чаркове от глинени съдове. Отгоре е била крепостта Петлюка, за която се говори, че е свързана под земята с пещерата.

Червеният бетон на пантеона

Червеният бетон на пантеона

Гургулят и Сливница са двете места, на които българската армия удържа фронта срещу сръбската през 1885 г., но са дадени много жертви, включително от местни хора.

Съоръжението е гигантско

Съоръжението е гигантско

По случай 100-годишнината от края на Сръбско-българската война е изграден и пантеонтът с 680 хил. лв от фонд „1300 години България“. Червеният бетон достига височина от около шест етажа.

В центъра е статуята на Майка България, която скърби за погубените си чеда, изписани по стените на паметника. Изваяна е от кварцит, дарен от Съветския съюз.

Лъвчето на входа

Лъвчето на входа

Пантеонът се издига в местността Църквище, на мястото на църквата „Св. Илия“, която дълго време не се поддържа и от нея остават само входът и две кубета.

Всеки ноември Подофицерско дружество „Гургулят – потомци“ организира възпоменателен поход до позициите при Сливница и Гургулят, на които на практика българската армия получава бойното си кръщене.

От пантеона се виждат близките склонове на Вискяр планина и далечните на Витоша.

Кукла на прозореца

Кукла на прозореца

По прозорците на една от съседните къщи на пантеона са изложили две-три големи детски кукли за игра. Защо ли?

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *