Голямата пудра: връх Кабул в Рила

Следи от Кабул

Следи от Кабул

Връх Кабул е в Рила, не в Афганистан. Ако имаш ски панти и искаш да ги тестваш на приятно, но недраматично място – ето – намерил си го.

Характерната долина, врязана в Кабул

Характерната долина, врязана в Кабул

Изкачването на Кабул започва от паркинга пред почивните бази на Зелени преслап. До тях се стига по стръмния път вдясно нагоре, който се отклонява от шосето Паничищехижа Пионерска, на около километър преди платения паркинг на долна станция на лифта за хижа Рилски езера.

За Кабул се тръгва от паркинга надясно през гората по маркираната пътека. Изкачването не е твърде стръмно, но си е все така.

Вижда се Мальовишкото било

Вижда се Мальовишкото било

Пътеката върви през гората, после излиза на открито, изчезва под снега и с елегантен ляв завой тръгва към върха.

Кабул се достига за около 3 часа. От него се разкрива чудесна гледка към Мальовишкото било, Витоша, района на Седемте езера. Дори и комините на ТЕЦ „Бобов дол„, които стърчат над мъглата в равнината.

Витоша, гледана от Кабул

Витоша, гледана от Кабул

Спускането е плавно и продължително, макар че може да има кора с мек сняг отдолу или пък твърд, заледен сняг. Все пак Кабул е открит и ветровит. Трябва да се внимава в гората и да се изчака да падне хубав сняг с основа.

Като всяко излизане във високата планина, трябва да се внимава да се хване ясно време. Кабул е абсолютно гол връх и в мъглата става страшно. Спускането от него може да е лавиноопасно. Така че – умната!

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *