Пирамидка 167 за Кървав камък

Табела край пътя за Трън

Табела край пътя за Трън

Кървав камък е най-високата българска планина в Краище с връх Било, който е 1737 м.
За него се тръгва от махала Шипковица, над Долна Мелна. Стига се като преди моста в Долна Мелна на пътя Трън – Трекляно се завие вдясно, мине се покрай магазина и веднага след това се завие вляво по другия мост. Пътят се изкачва нагоре и след няколко километра през гората стига до открито място с метална автобусна спирка.

Точно срещу нея нагоре тръгва черен път, по склона. Минава се покрай пуцащи ловци по случай първия ден от ловния сезон за едри животни и покрай бракониери, които секат гората. За около час и половина се стига до място, където билото с пътя завива наляво.

Дъждовник малък

Дъждовник малък

Подминава се табелка „Гранична ивица” и скоро се излиза на границата при пирамидка 166. От нея се тръгва надясно към съседния връх, на който има сръбска граничарска вишка. За 15-20 минути се стига до нея и пирамидка 167. Добре дошли на Било! Върви се около два часа от спирката.

От вишката има чудна гледка към Руй, Власинско езеро, Милевска планина и дори Царичка планина. Вечерта включваше търсене и намиране на две девойки от групата, които бяха продължили незабелязани по граничното било и бяха слезли в съседното Драгойчинци при зловещ развратен дядо.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *