Пещерата Леденика разказва приказки от пластмаса

Резерватът Врачански карст край пещерата Леденика

Резерватът Врачански карст край пещерата Леденика

Пещерата Леденика във Врачански Балкан крие концертна зала и езеро „на желанията“. С европейски пари я обзавеждат с кичозна пластмаса.

Врачански Балкан и бесният му карст впечатляват не само, когато гледаш планината отдалеч. Пещерата Леденика позволява да разгледаш разнообразните скални форми, както и сталактиките, сталагмитите и сталактоните.

Преди Леденика се продава натурално сирене

Преди Леденика се продава натурално сирене

Преди години пещерата е била пълна с вода, но постепенно се е оттеглила и е останало само малкото Езеро на желанията с „вълшебна“ вода. Най-напред обаче се преминава покрай ледена колона с диаметър над 20 м.

Сред десетте зали Голямата концертна разкрива най-много карстовите образувания, които носят все приказни имена – Къщичката на баба Яга, Дядо Коледа, Великана. Акустиката на това пространство никак не е за подценяване.

Преди години овчарите са съхранявали млякото в Леденика. Други местни са кътали бубено семе в залата Хладилника.

Евровходът на Леденика

Евровходът на Леденика

В наши дни входът на пещерата посреща туристите с пластмасов навес, пресъздаващ ледената магия на Леденика. По тавана лази гигантска мравка турист.

Plastic fantastic герои от приказките

Plastic fantastic герои от приказките

Алея с приказни герои води до амфитеатър в свежи цветове. Пластмасата е навсякъде, защото няма как иначе на дивото природно място да се придаде човешки, лунапарков вид, радост за малки и големи посетители.

Пластмасов соц шик от неблизката хижа Пършевица

Пластмасов соц шик от неблизката хижа Пършевица

Проектът се осъществява с европейски пари. Добрата новина е, че част от него е и маркирането на пътека, по която се качваш пеша от Враца до Леденика за няма и два часа.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *