Орлови скали край Ардино не са чак българското Мачу Пикчу

Орлови скали будят вътрешния Индиана Джоунс

Орлови скали будят вътрешния Индиана Джоунс

На снимка Орлови скали край Ардино изглеждат като най-невероятното тракийско светилище по българските земи. На място изненадата е пълна.

Когато за първи път видях фотографии на Орлови скали (или Картал кая), ми се сториха като малко българско Мачу Пикчу. Затова, по време на шестдневната обиколка на Родопите с колела, минахме и през Ардино.

До скалите се стига покрай един от кварталите на града над овощни градини и ниви. Всички местни хора ще ви упътят. Aсфалтът свършва и започва към 20-минутната разходка до Орлови скали по приличен черен път, а след това – по стръмна пътечка. Табелките ориентират на по-сложните места.

Орлови скали представляват близо 100 ниши, издълбани към 10 см навътре, с размери колкото малко прозорче на баня. Отблизо скалата съвсем не е внушителна, но въпреки това мястото е приятно. Траките са градили светилищата си в ей-такива „енергийни“ места.

В нишите най-вероятно са поставяли оброчни плочи или глинени съдове в почит на умрелите. Или дори урни с прах на починалите.

Намерената керамика е с обгорели вътрешни стени. Вероятно траките са запалвали някакво гориво, за да отбележат важни събития като начало или край на война.

Древнотракийският каменоделец е издялал близо 100 ниши

Древнотракийският каменоделец е издялал близо 100 ниши

Учените смятат, че става дума за одрисите от първото хилядолетие на новата ера или V-IV век преди новата ера.

Нишите са разположени по този начин, защото най-вероятно древният каменоделец е търсел най-лесното място.

Подобни ниши има и в скалите до селата Безводно, Три могили, Мезет, Татул, Сухово и Дъждовница, но тук са най-много.

В наши дни са обявени за историческо място в природна забележителност. Ако продължиш нагоре по баирчето, от което се отклоняваш, за да слезеш при скалите, се стига до Калето – много трудно различими останки от крепост.

Другата чудна забележителност на Ардино е Дяволският мост.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *