Чудно параклисче гледа към менделеевата таблица на язовир Пчелина

Девойка гледа язовира

Девойка гледа язовира

Догодина параклисът над язовир Пчелина ще празнува 666 години от основаването си. Подходящ повод да проверим едно от най-фотографираните манастирчета в България.

Скалите до манастирчето

Скалите до манастирчето

Първият опит е неуспешен. Ловна хайка е преградила черния път от село Поцърненци, Пернишко, към язовира. Не ни пускат да преминем, за да не ни объркат за диви прасета.

С колело към параклиса

С колело към параклиса

Вторият опит също не започва убедително. Така е, като организираш посещения на свети места на красива гледка след цяла вечер рожден ден в отдалечена вила. Но все пак стигаме – кой пеша от колите, кой – с колело, кой – на кон.

Манастирчето Свети Йоан Летни и купонджиите

Манастирчето Свети Йоан Летни и купонджиите

Параклисът Свети Йоан Летни е построен през далечната 1350 г. За иконите се говори, че са от XVI в. Лоши ръце са драскали по тях. Но пък и вратата на манастирчето не се заключва. Както и трябва да бъде.

Впечатляващо разположение

Впечатляващо разположение

От скалите се разкрива гледка към язовира Пчелина, известен още като Лобош. На дъното му е село Пчелинци, потопено през 70-те години. Жителите му са преместени в Радомир и околните села.

Бившият утайник изглежда чист днес

Бившият утайник изглежда чист днес

Пчелина е бил построен като утайник на цялата пернишка индустрия по соц време. Казват, че са го изградили след оплаквания на гърците, че река Струма пристига опасно мръсна от България.

Нагоре-надолу по хълма

Нагоре-надолу по хълма

В наши дни водата на язовира изглежда бистра. Въдичари смело ловят риба. Разправят, че вече не е такава менделеева таблица, както преди.

В единия край на Пчелина са построили нещо голямо и добре охранявано. На друго място има почивни станции. Обиколката на язовира е близо 35 км.

Но най-добре е да си стоиш пред параклиса и погледът ти да се рее над водата и хълмовете.

 

 

 

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *