Разцепената камбана в Петрич припомня за единствената победа на Хвърковатата чета

Къща плетарка

Къща плетарка

Докато обикаляме Средногорието с колелата, попадаме на разцепената каменна камбана в село Петрич. Ирония на съдбата – според местните, допреди двайсетина години най-старата църковна камбана в Софийска околия е звучала именно от тукашната църква. Но я открадват.

Да започнем поред. Най-напред Левски създава революционен комитет в Петрич. При една от хайките на заптиетата се налага да скочи през прозореца в река Тополница, за да не го заловят. Въпросната къща все още съществува.

На 23 април 1876 г. Хвърковатата чета на Бенковски удържа първата си и единствена победа срещу турския башибозук в местността Петрина чука. Помагат и селяни от Петрич (с ударение на „и“), Каменица и Смолско.

По-късно обаче идва редовна турска войска. Местните се скриват в пещера, която днес не се знае къде е, но едно прасе слиза до реката да пие вода и ги издава. Убити са над 170 въстаници, а мнозина са изпратени в заточение.

След Освобождението границата между Княжество България и Източна Румелия минава по билото на Балкана, преди да се спусне по коритото на Тополница край Петрич.

Името на селото идва от петте реки, които се вливат една в друга, докато преминават през него.

 

Камбаната в Петрич

Камбаната в Петрич

Каменната камбана паметник се издига на осем метра височина. Тя символизира претопените църковни камбани, за да се приготвят куршуми за въстаниците. Всяка година на паметника организират тържествена заря за Априлското въстание.

Но село Петрич вероятно е продължение на много по-старо поселение. В местността Вран камък са намерени останки от Второто българско царство. Първата неделя след Гергьовден и след Архангел Михаил в Петрич правят панаир. През 60-те и 70-те години на XX век, селото за кратко е преименувано на Средногорец.

Тук е била изградена и една от шестте лечебница на лейди Емили Ан Смит, виконтеса Странгфорд. Английската общественичка и пътешественичка е покъртена от зверствата при потушаването на Априлското въстание. Заедно с кореспондента на „Дейли нюз“ Дженюариъс Макгахан, тя има важна роля за насочването на британското обществено мнения към участта на българите.

Лейди Странгфорд се обръща към европейците в Цариград да подкрепят българите. Със събраните в специален фонд 30 000 лири създава шест лечебници в най-засегнатите селища след Априлското въстание – Батак, Перущица, Панагюрище, Карлово, Радилово и Петрич.

Обикаля много села и раздава дрехи, храни и медикаменти на пострадалите. В пловдивската библиотека се съхранява хербарият от водорасли, който лейди Странгфорд събира през 1843-45 г., докато с корабите на баща си плава по шотландското и ирландското крайбрежие.

Хоремагът в Петрич

Хоремагът в Петрич

Иначе Петрич е едно от леко запуснатите средногорски села, над които виси невидимата заплаха от изтърбушената планина, замърсената почва и вода на рудодобива. Изпиваме бира край героичния хоремаг и въртим към Смолско.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Едно мнение по „Разцепената камбана в Петрич припомня за единствената победа на Хвърковатата чета

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *