Тюркян чешма напомня за трима убити по време на Възродителния процес

Паметна плоча на Тюркян чешма

Паметна плоча на Тюркян чешма

На Тюркян чешма попаднах малко случайно, докато правех кръгов маршрут около Кирково. До мястото ме отведе кафява табела.

Самата чешма

Самата чешма

Тюркян чешма е изградена в село Могиляне в чест на загиналите на 26 декември 1984 г. 17-месечна Тюркян, 45-годишната Айше Хасан и 43-годишният Муса Якуб от околните села. Според надписа на български и турски език пред чешмата, те са били част от група хора, излезли да протестират, защото не са били съгласни с насилствената смяна на имената.

В интернет не се намира почти никаква информация за тези събития (както и за други, свързани с Възродителния процес).

Възпоменанието през 2010 г. снимка: Арда Нюз

Възпоменанието през 2010 г. снимка: Арда Нюз

Но пък намерих снимка от сайта „Арда News„, която показва, че на годишнината през 2010 г. на Тюркян Чешма възпоменанието е започнало с „представление, в което местни актьори демонстрираха нещастните събития, случили се през студената зима на 1984 година“.

Градинката около чешмата е много добре поддържана. Когато минах оттам, местни хора поливаха цветята, но не можеха да разкажат подробности за събитията отпреди близо 30 години.

Автогробище край Китна

Автогробище край Китна

Недалеч от Могиляне е нетолкова китното село Китна, което ми заприлича на пейзаж от американски филм за изоставените градове в пустинята.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *