Жеравна е май по-автентична от Мелник

Къща с губер

Къща с губер

Жеравна е нещо като Мелник на Източна България – място за запивки и похапки в архитектурен резерват. Пристигаме с колелата от Медвен и започваме да поръчваме в най-комерсиалната кръчма в центъра.

Хлопки в кръчмата

Хлопки в кръчмата

Велосипедът предизвиква сериозен глад. Но пък порциите си ги бива – големи, 20% по-евтини от София и отгоре на това в лежерно дворче с ямурлук, окачен по стената под сайванта. Класика в балкантуристкия шик!

Автобусната спирка на Жеравна

Автобусната спирка на Жеравна

Колкото и да е странно, името на селото най-вероятно не идва от жеравите. Тези птици не се срещат наоколо. Някои смятат, че коренът е в старославянска дума за „воденица„.

Таван в Жеравна

Таван в Жеравна

Селото се замогва през XVII в., защото е на пътя за Търново. Известно е с резбованите тавани, котленските килими и ажурните железни детайли с цветя, листа, птици, змии и звезди.

На по бира

На по бира

В центъра на селото е къщата Руси Чорбаджи, който имал 30 хил. глави овце. Писнало му кърджалиите да крадат момите на селото горе-долу по едно и също време всяка година. Затова се разбрал с останалите мъже да ги скрият в гората. Обаче се разчуло за измамата и калните копеленца заклали Руси и синовете му.

Старата камбана

Старата камбана

Църквата „Св. Николай“ е действаща и може да се похвали с чудна изнесена камбанария. В селото е бил основан Хилендарският метох, в който отсядат монасите от Атон и се занимават с просвета, дори завършват втория препис на „История славянобългарска“. Жеравна е родно място на Йордан Йовков и още куп възрожденци, политици и интелектуалци.

Към книжарницата

Към книжарницата

В наши дни табелите подканват към 30-ина къщи за гости и порутено-интересен соц хотел.

Типична къща

Типична къща

След Голяма Богородица на 15 август вече няколко години се провежда фестивалът на фолклорната носия, който си е песни-пляски, автентичен фолклор, народни борби, нестинарски танци номер 5 и дори включва „олелия около огъня“. Тънкият момент е, че по време на веселието всичко съвременно е забранено, „за да е напълно автентично изживяването“. Разбирай – не запалка, а кибрит, не одеяла, а черги, не куфари, а битови торби. И разбира се, никакви мобилни.

Дим да ни няма!

Дим да ни няма!

Ние обаче сме в Жеравна по друго време, затова яхаме техниката и дим да ни няма!

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Едно мнение по „Жеравна е май по-автентична от Мелник

  1. КОТКАТА

    Май само в Жеравна всичко старо е автентично……
    Навсякъде другаде е „достроявано“ и „подобрявано“ и се е превърнало в страшен кич :((((((((((

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *