Манхайм – quadratisch, praktisch, gut

Жилищен блок на реката

Жилищен блок на реката

Манхайм е квадратен, практичен и хубав, не защото там се произвеждат квадратните шоколади Ритер Шпорт (те са от околностите на Щутгарт). А защото уличната номерация е по квадрати, заключени между четири улици, магазините са практично много (има даже TK Maxx), а парковете – хубави.

Квадратните адреси на града

Квадратните адреси на града

Попаднах в града случайно! Пътувах на гости при приятели в града на SAP – Валдорф. Обикновено летиш до Франкфурт и оттам хващаш влак. Поради приумиците на авиокомпаниите получих билет до Щутгарт, който беше два пъти по-евтин от този Франкфурт. Отгоре на това беше с прекачване във… Франкфурт, откъдето трябваше да хвана ICE влак (немския влак стрела) до Щутгарт като част от билета. Жепето спираше в Манхайм, откъдето имах бърза връзка за Валдорф.

Хипи дядо

Хипи дядо

Но ако съдбата те е пратила в Манхайм, няма смисъл да бързаш да напуснеш. И така – тръгваме на едночасова разходка!

Протест за басейн при Водната кула

Протест за басейн при Водната кула

Идваме от България – страната на протестите – и какво откриваме в Манхайм? Протест! Пред Водната кула – красива, 60-метрова, от жълт пясъчник, в романски стил, заобиколена от статуи и фонтани. Местните протестират, че в града няма нито един работещ басейн, а лятото си тече. Успех!

На шопинг в Манхайм

На шопинг в Манхайм

Обикновено, когато някой град няма с какво друго да се похвали, в туристическите брошури пише, че предлага много възможности за пазаруване. В Англия са много добри в това. И Манхайм се представя така. Но наистина има много магазини! По Брайте Щрасе, Кунст Щрасе и Капуцинерпланкен са наредени всички вериги, които Германия може да предложи.

И още шопинг

И още шопинг

Манхайм обаче може да се похвали с може би най-старата театрална сцена в Германия – още от края на ХVIII в. По онова време Шилер поставя първата си пиеса „Разбойници“, която разказва за група наивни революционери и техният трагичен неуспех. Въпреки успеха на представлението авторът е арестуван и му е забранено да публикува други трудове. В наши дни местният Национален театър поставя шилеровите произведения и си струва да се видят.

Барок-барок

Барок-барок

За любителите на старата архитектура в Манхайм крие барокови църкви. А също и най-голямата джамия в Германия, която побира 3000 мюсюлмани през уикендите. За енергичните има разходки из околните лозя или пък до мястото, където се сливат двете реки – Рейн и Некар.

На пазарния площад

На пазарния площад

Който обича да стои в града, може да изгуби един ден в Луизенпарк, където да разгледа зоопарка и къщата на пеперудите, да поседне в китайската чайна и да се повози с лодка по езерото. Ако е май месец, е време да се отиде на традиционния панаир на града, още от 1613 г. Или пък да се слуша концерт в гигантската SAP Арена, без значение месеца.

Стенно изкуство

Стенно изкуство

И в Манхайм, като на други места в провинция Баден-Вюртемберг, може да преядеш с гевреците прецел или да хапнеш швабските макарони шпецле или пък вурстзалат. Немалко популярни личности наричат града роден: съпругата на Моцарт Констанце, основателят на BASF Фридрих Енгелхорн, тенисистката Щефи Граф, поп певецът Ксавиер Найдуу.

На плаж на реката

На плаж на реката

За мен обаче е по-забавно, че оттук тръгва първата дрезина двуколка на Карл Драйз. Първата кола на Карл Бенц също изпърпорва по улиците на Манхайм през 1886 г. Прощъпулника си правят също тракторът Ланц Булдог и ракетният самолет на Юлиус Хатри.

Сори, нямам снимка на джамията

Сори, нямам снимка на джамията

Уморих ли ви с факти? Май е време да хващаме влака за Валдорф.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Едно мнение по „Манхайм – quadratisch, praktisch, gut

  1. въчева

    Статията Ви е точна, макар че я намирам оскъдна, но за 1 час разглеждане е казано много. Пропуснали сте обаче да споменете Университета, който е голям и световно известен, а и неговите студенти допринасят за свежия, оживен и младежки облик на града. Самата сграда е бароков дворец, част от него музей, не може да не сте го видели, само на 1 трамвайна спирка от централната гара. Пожелавам Ви по-нататъшни приятни изненади с не винаги приятните транспортни приумици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *