На две колела из Копенхаген

Хладен, твърде често мрачен, неестествено скъп и много спокоен, направо лежерен. Така изглежда Копенхаген на пръв поглед. Някои наричат най-големия и най-космополитен скандинавски град Северната Венеция заради каналите, които пресичат централната му част. Не се оглеждайте обаче за корабчета, използвани за градски транспорт, както в Италия.

Въпреки дъжда, който започва да пръска или направо да се излива, когато му падне, датчаните смело въртят педалите на велосипедите си от работа до вкъщи и дори когато са поели към някой купон. Оказва се, че това е и най-добрият начин да се обиколят забележителностите на Копенхаген.

За радост скъпотията в Дания се компенсира от една здравословна придобивка – безплатните велосипеди. Те са изрисувани с реклами, колелетата им не са балонни, а обвити с дебела гума и като цяло са доста груби и тежки. На принципа на количка за хипермаркет всеки може да си вземе велосипед от някоя от стоянките, да го покара, а после да го остави на някоя друга, като си вземе монетата от 20 крони (5 лв.) обратно.

Обиколката на централен Копенхаген задължително започва с посещение на 160-годишния лунапарк Тиволи. Обикновено той отваря врати в началото на пролетта. На пръв поглед Тиволи прилича на капан за туристи, защото забавленията не блестят с кой знае каква оригиналност.

Както във всеки уважаващ себе си лунапарк и тук трополи влакче на ужасите. Има и друго, което се спуска от не особено шеметна височина, а също и кабинки, които тресат и люшкат на всички страни дръзналите да се повозят на тях.

Най-новата атракция в Тиволи е кулата, която позволява човек да види центъра на Копенхаген отвисоко, а после да изпадне в безтегловност, докато се сгромолясва право надолу от 63 метра височина. На пет крачки от земята седалките с търсачите на силни усещания набиват спирачки и отново тръгват нагоре за още два-три отскока.

Два дни в седмицата точно преди полунощ в Тиволи гърмят фойерверки, а по естрадите свирят духови оркестри и рокгрупи, като това лято се очаква да се изяви и Стинг. Билетът за вход само пропуска посетителите вътре, всички атракции се заплащат допълнително.

В Тиволи е претъпкано с ресторанти, в които копенхагенските бизнесмени водят чуждестранните си партньори. Заради засадените половин милион стръка цветя лунапаркът е признат за най-голямата и добре поддържана градина в Дания.

Малко след Тиволи започва основната пешеходна артерия на Копенхаген – “Стрьогет”. “Стъргалото” реално сменя името си на няколко пъти и със своите 2.5 км официално е обявено за най-дългата в света главна улица без автомобили. Тя свързва обширния площад с кметството и кея Нюхаун.

По протежението на “Стрьогет” са разположени всички фирмени магазини и световни вериги заведения за бързо хранене, за които човек може да се сети. Висока е и концентрацията на датските polse vognen – каравани, в които продават евтини хамбургери с лук, кетчуп и горчица.

След края на работния ден и през уикенда “Стрьогет” се задръства от огнегълтачи, улични музиканти от екссъветските републики и смугли продавачи на балони с перка, досущ като на Карлсон, който живее на покрива.

Стрьогет извежда до Нюхаун – редица от шарени къщи покрай канал, около който още през ХVIII век са били местата за забавления на моряците. Днес тук има безобидни кафенета и кръчмички. Цената на халба бира в заведение – 30 крони (7.50 лв.), явно е непосилна и за повечето млади датчани. Затова те си купуват пиво от близкия минимаркет и сядат на ръба на канала, провесили крака над водата.

Съвсем наблизо е Амалиенборг – четирите напълно еднакви сгради в стил рококо, обитавани от датското кралско семейство, които оформят едноименния площад. Любопитните могат да наблюдават смяната на караула всеки ден по обед.

Неизбежно е разходката из Копенхаген да завърши при статуята на Малката русалка. Тя се кипри в края на пешеходната алея “Лангелиние”, която започва от пристана, на който акостират фериботите за Норвегия. (На борда им все още свирят български музиканти гурбетчии.)

През последните 40 години скулптурата е била обезглавявана три пъти, един път е оставала без ръка и неколкократно е била заливана с боя. Пейзажът зад нея е силно промишлен, а японските туристи до един искат да се снимат със скулптурата, което изнервя останалите фенове на русалката.

Статуята е сътворена през 1913 от Едвард Ериксен, който използвал съпругата си за модел. Скулптурата обаче е платена от Карл Якобсен, собственик на пивоварната “Карлсберг”. Той искрено се умилил, след като изгледал едноименния балет по приказката на Ханс Кристиан Андерсен. Затова по-късно дарил статуята на жителите на Копенхаген.

Карлсберг” предлага и друга радост за гостите на града. Два пъти на ден се организират обиколки на бирената фабрика, в която се произвежда и “Туборг”. Добрата новина е, че след уморителната разходка из цеховете идва време за безплатна дегустация на хмелните вълшебства.

След посещението в пивоварната повечето фенове на алтернативния начин на живот се понасят окрилени към Кристиания – хипарското сърце на Копенхаген. Това е едновременно и “социален експеримент”, и “самоуправляващ се град”.

Историята му започва преди почти 30 години, когато група хипита решават да се заселят в бившите казарми, недалеч от центъра на Копенхаген. В наши дни Кристиания прилича на циганска махала, на чиито площад продават хашиш – нещо незаконно в Дания, но толерирано от полицията в квартала.

Основната артерия, на която може да се напазарува марихуана, е предвидливо наречена “Пушър стрийт”. Снимките са строго забранени, макар че няма да ви разбият носа, ако щракнете фото отдалеч. Търговците са предимно инуити (коренното население на Гренландия, която има право на автономия в рамките на Дания) и чернокожи, говорещи перфектен английски.

Според качеството леките дроги се продават за 20 до 80 крони (5 до 20 лв.). Природолюбителите могат да се снабдят с 20 грама семена от марихуана за 20 крони (5 лв.). Непушачите могат да купят като сувенир разнообразните по форма и размери лулички, ръчно изработените терлици или чисто новите печки с кюмбета, с които се отопляват жителите на Кристиания.

От време на време могат да се видят и хардкор-хипари, които продължават да изглеждат както преди 30 години. Поне като облекло.

На няколко пъти полицията се е опитвала да разтури хиписелището, но все безуспешно. Жителите на Кристиания продължават да живеят в хармония с природата, проповядвайки идеи за мир, любов и цветя.

В на пръв поглед изоставена сграда е разположен един от най-популярните рокклубове на Копенхаген – Loppen, където понякога свирят и известни имена, а не просто новоизгряващи пънкбанди. В Кристиания може да се хапне и най-добрата вегетарианска храна в града, макар че малко туристи отиват там точно за да похапнат.

В покрайнините на “свободния град” се извисява кулата на църквата Vor Frelsers Kirke. Тя се издига на 95 метра над земята и може да бъде изкачена по 400 стъпала, които накрая буквално се увиват около острия й връх. Изпитанието да се стигне до края горещо не се препоръчва на напушени туристи.

Прочутият либерален дух на Скандинавия витае и в тесните улички зад копенхагенската гара, където само поомърлушени сексшопове навяват спомени за по-героични времена. В наши дни хотелите, които са предлагали стаи за по един час, вече са преустроени в подслон за тълпите германски и италиански баби и дядовци. А също и на българите, които именно тук намират най-приемливите цени за пренощуване.

Май и юни са най-добрите месеци за посещение на Дания, защото времето се стабилизира, нощта настъпва след 22 часа и цените все още не са повишени полятному. За успокоение на туристите с ограничен бюджет е фактът, че Дания е най-достъпната скандинавска страна, въпреки че ДДС е цели 25 процента.

Задължително пробвайте датските сладкиши, които са невероятно вкусни. Градска легенда разказва, че бирата “Карлсберг” е за мъжете, а “Туборг” – за жените, но може без никакви притеснения да пиете тази, която ви харесва повече.

Феновете на модерното изкуство могат да избират между два музея в околностите на Копенхаген. “Луизиана” е на брега на морето в градчето Хумлебек. В него има постоянна експозиция с творби на Джакомети и Макс Ернст, а през тази година ще гостуват още Сигмар Полке и Норман Фостър. “Аркен” пък е по-непретенциозен и прилича на бетонен бункер край невероятно симпатичен плаж в южните предградия на Копенхаген.

Благодарение на откритите през миналата година мост и тунел през протока Оресунд Дания и Швеция вече са свързани с автомагистрала и жп линия. Влакове пътуват денонощно между Копенхаген и шведския град Малмьо, разстоянието се изминава за около половин час. На връщане експериментаторите могат да хванат високоскоростен ферибот катамаран, останка от времето преди сухопътната връзка.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *