Отидох в Рим и не видях папата (този път)

Мост над река Тибър

Мост над река Тибър

Рим е най-впечатляващият град в Италия и съответно това го прави най-впечатляващия в света. Може да прекараш месец и пак едва си драснал с нокът по повърхността. Аз имах два нощни часа.

Фонтанът на стотинките

Фонтанът на стотинките

Фонтанът Треви е барокова изблик на вода със статуи и скали, захранван от същия източник като фонтана Баркачия на Пиаца ди Спаня. Хвърляш монета в Треви, ако искаш да се върнеш в Рим. Може да се направиш на Анита Екберг във филма „Ла долче вита“ и да се хвърлиш във водите, но полицията няма да те остави да се плацикаш дълго време.

Край Ватикана

Край Ватикана

Ватиканът е самостоятелна държава от 1929 г. Въпреки че е държава, обитавана от около хиляда души, си има радиостанция, поща, всекидневник и сили за сигурност под формата на швейцарска стража. Смята се, че Свети Петър е погребан в езическо гробище на ватиканския хълм – затова сега там са построени едноименната базилика и централата на католическата църква.

Колизеумът - все още жив

Колизеумът - все още жив

Колизеумът е преживял две хилядолетия войни, бунтове, земетресения, пожари. И още си стои с травертиновите си тухли, макар и олющен от замърсения въздух и вибрациите на трафика. Първоначално е известен като амфитеатър на Флавий за 60 хиляди седящи и 10 хил. правостоящи. В мазето му е можело да се загубиш в лабиринт. Имало е и асансьори, с които са качвали и спускали животните за гладиаторските борби. Подът е бил покрит с нещо като брезент, под който е имало пясък да попива кръвта. „Арена“ идва от латинската дума за пясък.

Улица "Пропаганда"

Улица "Пропаганда"

Улица „Пропаганда“ не идва от хрумване на ПР екипа на Мусолини, нито пък „Виа ди Пропаганда“ е само шведска пънк група. В случая става дума за пропагандиране на католишката вяра. Но пък стои добре като указателна табела в центъра на Рим.

Метрото до летище „Фюмичино“ е скъпо!

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *