По бреговете на Амалфи 2 – Херкулан, Помпей, Везувий

Детайл от Помпей

Детайл от Помпей

Имах лоши спомени от Неапол. Преди много години в един нощен влак за града бях сам в купето, отскочих до тоалетната и като се върнах, ми бяха изсипали цялата раница на пода, а невероятният ми съветски фотоапарат „Зенит TTL“ беше поел към битака. Затова от Неапол бързо отпраших към градовете Херкулан и Помпей, погубени от стихии, и към вулкана Везувий, който някога ще наложи евакуацията на 3 милиона души от района.

Вилата на мистериите

Вилата на мистериите, Помпей

Херкулан и Помпей бяха free за влизане заради седмицата на културата. Помпей е мания с всички улици, къщи, вили и амфитеатри, докато Херкулан е скромен и компактен.

Херкулан

Херкулан

Херкулан е затрупан при избухването на Везувий през далечната 79 год. (Няма хиляда и деветстотин отпред.) Градът е основан от Херкулес и като цяло е бил вилна зона на богати римляни.

Амфитеатърът в Помпей

Амфитеатърът в Помпей

Помпей са запазва почти непокътнат, защото е посипан от саждите на Везувий и повечето хора на практика умират от задушаване. Останалите загинали са застигнати от валящи парчета пемза. Каменната градушка е падала със скорост от 200 км/ч. Мнозина обаче са успели да избягат при първите признаци на вулканичните изригвания. Всичко това го знаем от Плиний Млади, племенник на Плиний Стари, който описва драмата в поредица писма.

От покрива на Везувий

От покрива на Везувий

В края на деня качих вулкана Везувий малко на късмет в последния момент. Не, не улучих начало на изригване, но имаше страшни гледки. Дъното на кратера е като дъно на каменен сипей. Само на едно място пуши леко острани. Фрашкано е с руски ученици.

Везувий диша

Везувий диша

Италианските власти очакват Везувий да избухне сериозно в обозримо бъдеще. Затова периодично правят евакуационни тренировки.

Дъното на Везувий

Дъното на Везувий

Колкото и да е странно, последната показа, че въпреки съмненията властите ще успеят да спасят Неапол и района навреме.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *