Прекалено подреденият Мюнхен

Витрина

Витрина

Мюнхен често е приеман за най-германския от немските градове. Неслучайно периодично е в челните класации на най-добрите места за живеене. Сори, Бургас, Варна и други…

Хора по центъра

Хора по центъра

На цялата баварска консервативност отгоре Мюнхен е съвсем либерален, но подредеността понякога идва в повече. Сигурно затова харесвам повече Берлин.

Кули като от приказките

Кули като от приказките

Дом на BMW и Siemens в наши дни, градът се появава още през ХII в., но дълго време гони Аугсбург и Нюрмберг по богатство и успехи.

S-bahn

S-bahn

Наполеон го прави столица на Бавария и оттам тръгва цялата неокласика по улиците му. Томас Ман завършва сагата за Буденброкови в бохемския квартал Швабинг.

Жици

Жици

След хаоса на Първата световна война в Мюнхен се ражда нацизмът, а убийството на 11 израелски спортисти на олимпиадата през 1972 г. шокира света.

Макдоналдс на кирилица

Макдоналдс на кирилица

Берлин може и да се опитва в последните 20 години да си възвърне старата слава отпреди войната, но и Мюнхен не спи: интереса към града поддържат мола Фюнф Хьое, Модерната пинакотека, Алианц-Арена и, разбира се, бирата.

На по биричка

На по биричка

Без значение дали я консумираш в исторически Bierkeller, сенчеста Biergarten или под тента на Oktoberfest, докато мощни каки разнасят по 11 литра на таблите си с една ръка.

Една от старите порти

Една от старите порти

В западния край на града е замъкът Нимфенбург, летен дворец на баварските крале, панаир на среброто и рококото, със зали за банкети, балове, концерти и почивка. Наоколо разпръскват градински чар три павилиона и ловната хижа Амалиенбург.

Време е за пресни баварски аспержи

Време е за пресни баварски аспержи

Друго приятно място е Английската градина на Лорд Ръмфорд, преди това прост американец със скромната титла сър Бенджамин Томпсън. Петте километра блатисти брегове на река Изар са превърнати в късче от Англия и в един от най-големите паркове в Европа, дори по-внушителен от Сентрал Парк. Напролет снежните води заливат района. Лете нудисти полягат по Шьонфелвийзе, а Китайската кула е като копие на пагодата в лондонската Кю Гардънс.

Още една порта

Още една порта

Олимпиапарк продължава да изглежда свежо и футуристично с аморфните си акрилни покриви 40 години след олимпиадата, в Олимпиахале се организират най-големите рок концерти, а тв кулата Олимпиатурм ще очарова смелите, изкачили се на 291 м над земята.

Самолетен бар на летището

Самолетен бар на летището

Отплеснах се – време е за една половинлитрова кайпириня в Eat the Rich за 11,20 евро 😉

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Едно мнение по „Прекалено подреденият Мюнхен

  1. Един от Мюнхен

    Много добри снимки, браво! Явно трябва да предвидя Нимфенбург при следващото ми пътуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *