Щур град Щутгарт

Кафене в градския парк

Кафене в градския парк

Щутгарт може и да е автомобилната столица на света, но не очаквайте Бирмингам или Детройт. С малко повече от половин милион жители, той не се и опитва да изглежда по-интересен от Берлин или Мюнхен. Но пък къде другаде от центъра може лесно да качиш хълмовете, насадени с лозя…

Кралски елемент

Кралски елемент

Щутгарт всъщност е кръстен на фермата за черни жребци, един от които се вижда на герба на града. После става седалище на фамилията Вюртемберг, Наполеон превръща региона в кралство. От края на ХIX в. Даймлер и Карл Бенц задвижват моторното сърце на Щутгарт. Заради сериозната си индустрия градът е сринат със земята по време на Втората световна война. В наши дни няколко доста тежки музеи привличат туристи, но не колкото вайнщубите, където може да се пробват по-добрите бели вина.

Щутгартски гаргойли

Щутгартски гаргойли

За разкош имаме и истински замък с приятен прилежащ парк, станал в последните години арена на война между съвременното градоустройство и гражданския интерес. Имаме зоопарк и музеи на Мерцедес-Бенц и Порше.  Както и една скулптура, за която местните власти плащат половин милион марки за ужас на щутгарци, признати за големи пинтии. В наши дни произведението е оценено на много повече за тяхна радост!

Скулптура за половин милион марки

Скулптура за половин милион марки

В края на септември 16-дневният Канщатер Фолксфест почти го докарва на мюнхенския Октоберфест, но без тълпите омазани туристи. През зимата в Щутгарт се свиква най-големият коледен пазар в Германия.

Дърветата на Шлоспарк

Дърветата на Шлоспарк

Градините на замъка се протягат като дълъг 8 км пръст покрай жп линиите и река Некар и привършват на главния площад Шлосплац. Той е известен с това, че в околовръст са построени сгради в най-различни стилове – барок, неокласицизъм, романтизъм...

Улични музиканти на Шлосплац

Улични музиканти на Шлосплац

Наблизо е грандиозната опера, а по моравите на площада се излежават студенти, които когато бях там, гледаха и филмчетата от фестивала на анимационното кино, прожектирани на огромна видео стена. Планетариумът естествено се казва „Карл Цайс“.

Романтика в парка

Романтика в парка

Шлоспаркът стана арена на граждански вълнения заради проекта „Щутгарт 21“, който иска да превърне града в транспортен възел на Европа, но за целта трябва да се построи нова гара и съпътстваща инфраструктура в сегашната градина. Конфликтът около проекта продължи години, като в един момент срещу него излизат на демонстрация над 100 хил. души. На референдума през есента на 2011 г. малко повече от половината хора се обявяват за проекта (при гласували около 50%), което усложни живота на провинциалното правителство, оглавявано от зелените.

Протестен надпис до гарата

Протестен надпис до гарата

В ранната зима на 2012 г. полицията премахна 2500-те души, които бяха окупирали мястото на строежа с палатки и къщички в короните на дърветата. Близо 200 дървета от парка ще бъдат отсечени или премахнати, ще се прекъсне градината, която минава през целия град, вече беше съборена част от сградата на гарата, която е историческа забележителност.

Обувки на дърво за късмет

Обувки на дърво за късмет

Така или иначе парковете на Щутгарт са чудесни. От зелените хълмове се разкрива чудна гледка на всички посоки.

Дюкянче за прецели

Дюкянче за прецели

Преди да ги кача, минавам през халите, отрупани с пушени шунки от Шварцвалд, тиролски макарони шпецле, всякакви вурстове, сирена, домашни сладка и конфитюри. Кой каза, че германците само работят, а не си угаждат 😉

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *