Три замъка крепости пазят алпийските проходи при Белинцона

Белинцона от дрона

Белинцона от дрона

Белинцона е най-италианско изглеждащият град на Швейцария. Столицата на кантона Тичино може да се похвали с три от най-добре запазените средновековни замъка в страната, част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Малко Алпи зад замъка

Малко Алпи зад замъка

Белинцона е стратегически разположена в стесняваща се долина, която води към алпийските проходи Санкт Готард, Сан Бернардино и Лукоманьо.

Балконче с чупка

Балконче с чупка

На пръв поглед е типично ломбардски град с живописни ъгълчета и площади и театър в италиански стил.

Кафене в сокака

Кафене в сокака

Всяка събота Пиаца Нозето оживява от седмичния пазар, но цените са катастрофа, особено при сегашния супер надценен швейцарски франк спрямо еврото.

Замъците по хълма

Замъците по хълма

Още римляните са осъзнали колко е важно да пазиш проходите. Първото укрепление, изградено от тях, е Кастелгранде, най-старият и внушителен замък с гледка към стария град.

Страшни крепостни кули

Страшни крепостни кули

Тройката допълват Кастело де Монтебело и Кастело де Сасо Корбаро.  От 2000 г. насам те са част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Фасада в центъра

Фасада в центъра

Старият град на Белинцона може да се похвали с богаташки къщи на местни търговци, каменни порти, балкони с парапети от ковано желязо и табели на страноприемници отпреди много-много години.

Стар запазен знак

Стар запазен знак

Театро Сочиале е вдъхновен от Ла Скала в Милано, в типичен италиански класически стил. Той е единственият оцелял от XIX в. до днес в цяла Швейцария.

Кула в италиански стил

Кула в италиански стил

През февруари Белинцона става домакин на Карневале Рабадан, който предлага процесия на маскираните, балове с маски и всички друго необходимо за забавления без показване на лицата.

Дворът на кметството

Дворът на кметството

Но градът може да се похвали през есента с блус фестивал и празненства на винарите, фермерите и производителите на сирене. Все трябва да се измисли нещо, за да те накарат да дойдеш отново и отново.

Бетонен бункер с асансьор за замъците

Бетонен бункер с асансьор за замъците

Макар че гледката нагоре към Алпите от замъците е това, което си струва да запомниш от Белинцона.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *