Обиколката на Берлин по няколко смразяващи начина

И в Берлин селяните паркират неправилно

И в Берлин селяните паркират неправилно

Рекламата на Берлин е ясна от години: в града са намерили убежище най-творческите млади умове на света. Затова когато пристигнеш като турист, ти предлагат обиколки на града, коя от коя по-главозамайващи.

Бирено-бурев велосипед

Бирено-бурев велосипед

Най-спортен и същевременно упойващ път през Берлин предлага биреният велосипед. В средата говори екскурзоводът, който освен това върти кормилото. Не е ясно кой го слуша, защото останалите са заети. Въртят педали и пият бира! Място има за 16 души, но минимумът е поне седмина. Иначе не може да задвижат гигантската машина.

Биреният оригинал

Биреният оригинал

Гидът следи и за количеството изпита бира – максимум 10 литра на час. Вярно, че пийващите не шофират, но висят на гроздове от „велосипеда„. Няма да е красива гледка, ако изпаднат върху някой от натоварените централни булеварди.

Паметник на разсеяния велосипедист

Паметник на разсеяния велосипедист

За повече дискотечно усещане пускат музика, лампички присвяткват. Освен това бирата се лее на цена от 4,50 евро литъра, което е почти наполовина баровата цена. Отделно групата трябва да извади 280 евро за наем на бировоза за два часа.

Това е и едно от най-фотографираните превозни средства в Берлин.

Траби колона пред Хумболтовия университет

Траби колона пред Хумболтовия университет

Другото, разбира се, са трабантчетата. Носталгичният Траби Тур с пърдящата количка продължава също два часа. Прекарват се в обиколка на остатъците от Стената. Срещу 65 евро получавате също така виза за ГДР (това е Германската демократична република, за най-младите) и доза милиционерско насилие на Чекпойнт Чарли.

Велосипед като от папие маше край Чекпойнт Чарли

Велосипед като от папие маше край Чекпойнт Чарли

Бричката с нейните бесни 26 двутактови конски сили е съоръжена с радио, по което говори екскурзоводът. И не е истина как се сменят трите скорости с лоста, закачен отстрани на волана.

На сегуей по Унтер ден Линден

На сегуей по Унтер ден Линден

Най-гъзарската обиколка на германската столица включва сегуей и балансиране на две колела. Много лесно е – накланяш се напред, за да дадеш газ. А назад – за да спреш. Преди да тръгнеш с групата по асфалта, разбира се, преминаваш обучение. След това обикаляш забележителностите половин ден срещу 74 евро заедно с още четирима.

Естествено, Берлин може да се обходи и пеша, макар че между централните части на Източен и на Западен си е път.

Конкуренцията е родила и още няколко вида авангардни превозни средства за туристите. Като този електрически октоподоподобен уред.

Наричам го "октопода"

Наричам го „октопода“

Или простата велорикша, така добре позната с досадните си движения из Лондон.

Велорикша из Западен Берлин

Велорикша из Западен Берлин

Най-мързеливият и евтин начин е на борда на автобус 100 или 200, които свързват Александерплац на изток със зоопарка на запад. Двуетажни са, за повече гледки на всички страни. Ако сте до 5 човека, може да си вземете карта за градския транспорт за цял ден за 16 евро. На често са, така че може да слизате и да се качвате без проблеми.

В крайна сметка, както казва Пол Теру, „туристите не знаят къде са били, пътниците не знаят накъде отиват“. В Берлин обаче ще запомнят как са обикаляли.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *