На ски в Алпите 8/Форе Бланш

От другата страна на билото с хотелите

От другата страна на билото с хотелите

Повечето френски ски курорти няма с какво да те изненадат – строени са целенасочено преди 40-ина години в бруталистки стил, но може да караш за 130-200 евро на човек на седмица за карта и подслон. Случайността ни изпраща във Форе Бланш в югоизточната част на страната.

Над Варс

Над Вар

„Бялата гора“ е ски зона, която обединява пистите на съседните курорти Ризул и Вар. Те се намират между националните паркове Кейра и Екрен, между градовете Бриансон и Гап.

В Ризул попадаме напълно случайно. В четвъртък вечер търсим в интернет евтини оферти за една седмица ски от събота до събота за места, на които да се очаква да падне сняг.

Апартхотел в Ризул

Апартхотел в Ризул

Като ски зона Ризул фалира още през 1974 г., няколко сезона след премиерата си. Причината е, че долината е отдалечена от магистралата, а най-близката жп гара е на 15 в Гийестър.

Когато се качваме към Ризул, вали сняг. Маса коли с лоши гуми и без вериги са скочили в канавките.

Една от отдалечените ски части на Варс

Една от отдалечените ски части на Вар

В наши дни чешки, словашки и полски туроператори карат скиорите до Ризул и Вар, като пътьом оставят групи и в Монженевър и Сер Шевалие.

От България си е много път. След Торино се хваща магистралата за тунела Фрежюс, но малко преди него започва изкачването на прохода Монженевър. Спестяваш много пари за тунел, но минаваш проход на 1854 м.

Френското Семково

Френското Семково

Ризул, където се настаняваме, се оказва нещо като френското Семково, с най-ниска част на 1850 м. Всички апартаменти са заети от студенти, които започват да буйстват към 22 ч., спират към 5 ч., в 9 ч. са на пистата, а след затварянето на лифтовете спят за малко и толкова.

Южни склонове отсреща

Южни склонове отсреща

Ризул е едно от първите места, което прегръща сноуборда. Сноупаркът му е използван за тренировъчна база по време на зимната олимпиада в Торино през 2006 г.

Капацитетът само на тукашната ски зона е 57 000 души на час при около 18 500 легла. За сравнение – в Банско е 20 000 души на час с ограничeние местата в града да не надвишават 7800. В наши дни се смята, че леглата в долината са над 20 000.

Открито навсякъде

Открито навсякъде

Форе Бланш може да се похвали с 300 слънчеви дни годишно (колкото Пампорово). Последните години зимите са сухи и около 30% от пистите на Ризул се покриват с изкуствен сняг, макар че Южните Алпи са доста безводна планина.

След ските може да се обиколи изкуственият център на Ризул, да се хапне раклет или пица за по 15 евро на калпак. Или да се танцува направо на пистата на музиката, която дъни от баровете на приземните етажи на хотелите.

 

Парти

Парти

Но ние сме дошли да караме ски. Най-високо пистите достигат до около 2750 м. Общо километрите им са над 180 заедно със съседния Вар. Терените са голи или с пърхави горички.

Когато дойде голямата пудра, бяха нужни два дни, за да се открият следи на всяко наклонено място. Във Вар е пистата Шабриер за скоростно спускане със ски. Докато сме там, тече световното по този „спорт“.

Улей за пускане

Улей за пускане

Разбираме това, когато виждаме ратрак да се катери смело по един 98%-ов склон и да го утъпква. Това се оказва идеално гладкото състезателно трасе с разлика във височината от 435 м. През другото време то е отворено за спускане от всеки… с памперс.

През 1997 г. Филип Бийи поставя световен рекорд от 243,902 км/ч. Днес човекът е треньор и сам подготвя трасето във Вар.

Кой тръгва?

Кой тръгва?

„Бялата гора“ е място за извънпистови екстремности. През 1999 г. тук за първи път организират състезанията Mad Masters. В името на офпистенето някои от нас пожертват ската си във високата част на планината, други – гледат отдолу и пренасят нови чифтове за каране.

Великата южноалпийска пустиня

Великата южноалпийска пустиня

В сноупарковете на Ризул може да тествате един от най-дългите халфпайпове на Франция – 150 м. Или пък да се зачукате по склонове и писти, които изглеждат като накрай света в бялата пустош. И от тях се вижда Монблан при подходящи условия!

Ризул, ще се върнем!

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *