На ски в Алпите 3 – Инсбрук

Гледка от къщата в Рин

Гледка от къщата в Рин

За какво да се забиваш в алпийски села, като може да караш ски в голям, готин град като Инсбрук.

Гледка от къщата в Рин

Гледка от къщата в Рин

Инсбрук определено е австрийската алпийска столица, която отгоре на това е побратимена с френския Гренобъл и на два пъти е домакин на зимна олимпиада – през 1964 и 1976 г. Втория път късметътэизлиза, защото жителите на щата Колорадо гласуват против тегленето на облигационен заем за финансиране на игрите в Денвър.

Пукотевица за Нова година

Пукотевица за Нова година

Спряхме се на Инсбрук, защото искахме да прекараме Нова година в Алпите, но се сетихме късно. По принцип това е най-скъпият момент за ходене на ски, следван единствено от зимната ваканция на учениците.

Гледка от къщата в Рин

Гледка от къщата в Рин

За късмет намерихме апартамент на стандартната цена над фурната в село Рин, на около 20 минути от Инсбрук, високо в планината. Къщата изпълняваше роля и на поща -пътят до стаите минаваше през склада с пратките от Amazon на цялото село.

Гледка от къщата в Рин

Гледка от къщата в Рин

Около Инсбрук има 9 ски зони, предимно малки. Ако си турист в района, получаваш адресна книжка с намаления и възможност да си купиш ски картата Olympia SkiWorld, за да караш из района.

Гледка от къщата в Рин

Гледка от къщата в Рин

Ако си базиран в Инсбрук, можеш да хващаш всяка сутрин безплатно автобуси до повечето ски зони, без например Кютай, която е и най-далеч и се води най-високоразположения ски курорт в страната, защото къщите са на над 2000 м. Най-голямата ски зона е на глетчера Щубай, който надхвърля 3000 м надморска височина. Някои от зоните като Нордкете и Зеегрубе са буквално над Инсбрук и за тях се хваща зъбчатка от центъра. Акзамер Лицум е малко по-голяма от Боровец, а останалите са по-скоро с размера на Витоша. На пистите на Пачеркофел например се е провеждало олимпийското спускане. Общо предлагат около 300 км писти и 90 съоръжения.

Коледната украса в къщата в Рин

Коледната украса в къщата в Рин

От години някои от зоните се опитват да се съединят една с друга, но не им разрешават поради екологични и други съображения, така че не си мислете, че в Австрия всеки си прави писти, където си иска.

В първия момент решихме, че сме се прецакали, особено когато падна сняг и зимните гуми на колата се оказаха боклук. Но пък от друга страна бяхме близо до Инсбрук с всичките удобства на големия град. За един ден изпуснахме момента, в който наваля така, че магистралата за Виена не отвори два дни.

Гледка от къщата в Рин

Гледка от къщата в Рин

Пътят до Инсбрук излиза най-евтино през Сърбия и Унгария, защото се спестяват скъпи магистрали в Хърватия, безумна винетка в Словения и платени тунели преди Залцбург. Ако имате дизелова кола, може да изкарате с един резервоар от Калотина до аутлет центъра в подстъпите на Виена, където извън магистралата цените на нафтата са горе-долу като у нас и в Сърбия. Не забравяйте да купите винетка за Унгария.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *