Лурд е нещо като католически Лас Вегас. Прости ми, Господи!

Катедралата в Лурд

Катедралата в Лурд

Лурд e за католиците това, което Лас Вегас е за комарджиите. Наливаме си целебна вода в тубите за къмпинг и потъваме в мрака на Пиринеите, откъдето и дойдохме.

Поклонници в Лурд

Поклонници в Лурд

Лурд има само една основна цел – да се отдаде на седемте милиона поклонници, които се изсипват всяка година и, ако може, да им вземе паричките.

Градът е едно село, когато през 1858 г. Бернадета Субиру, на 14 г., дъщеря на беден местен мелничар, получава първото от 18 видения на Дева Мария в пещерата Масабиел. Ватикана признава случилото се и Бернадета е обявена за блажена през 1933 г.

Пещерата Масабиел

Пещерата Масабиел

Оттогава Лурд е най-посещаваното място във Франция и мнозина се надяват да намерят чудодейно изцеление.

Машина за религиозен шит

Машина за религиозен шит

Магазин след магазина продават зашеметяващ религиозен кич – Бернадета и Девата в различни форми и размери, прикачени към барометри, термометри, пластмасови дръвчета, празни бутилки за пълнене със светена вода, духала, свещници, осветени пластмасови пещери.

Бутилчица за светена вода - само кинта

Бутилчица за светена вода – само кинта

Около и над чудодейната пещера са израснали църкви, параклиси и катедрали, включително построената най-напред подземна крипта, после – двойна базилика, след това – подземен храм за 20 хиляди души.

Пещерата Масабиел е основна цел на поклонниците – цялата почернена, изпълнена с шепота на молитвите, докосвана само с лявата ръка, обградена от контейнери, в които да запалиш свещ, и от кранове със светена вода като пред банята до джамията в София.

Ако всичко това ви идва малко в повече, разходете се до средновековния форт над Лурд, до хълма, от който се разкрива чудна гледка към равнината и Пиринеите или тръгнете на колене към храма над града с 14-те спирки на Кръста.

Приятно!

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *