Пишкащите деца на Брюксел

Манекен Пис през оградата

Манекен Пис през оградата

Манекен Пис и Йенеке Пис са съответно момченце и момиченце в центъра на Брюксел, които пишкат, докато изпълняват ролята си на фонтан. Странна работа, а?

Бидейки малко провинциална столица, изпълнена с европейци, решили да изкарат сериозен лев, докато бачкат за институциите, Брюксел все пак предлага и две интересни статуи.

Злобните коментатори веднага биха отбелязали, че е напълно логично, че въпросните пишкащи фонтани на деца са издигнати в държава, периодично разтърсвана от сериозни педофилиски скандали. Но подобни ремарки трябва да отминаваме с грубо пренебрежение.

Манекен Пис по тъмно

Манекен Пис по тъмно

Южно от централния площад на Брюксел, Гран Плас, на ъгъла на Rue de l’Étuve и Rue du Chêne в посока общината, е чучнат Манекен Пис. Бронзовата статуя изглежда като нарочно поръчана от Бени Хил, но белгийците обичат подобни закачки.

Оригиналът е бил създаден през 1388 г., но след това разрушен. Изграждат го в чест на момченцето, което се събудило посред нощ, видяло, че е тръгнал пожар и го изгасило, като се изпишкало върху него. Така спасило Брюксел от трагедия.

Манекен Пис по светло

Манекен Пис по светло

Местните дълго време настояват за нов Манекен Пис и го получават през 1616 г. За национални празници и други специални поводи (като официални посещения на правителствени делегации) Манекен Пис се изтупва със съответната униформа – имало го е даже като овчарчето Калитко с потури и калпак, като Елвис, самурай и Моцарт. Освен вода се е случвало да пишка бира и вино.

Костюмчетата му се излагат в градския музей на Брюксел, а туристическото бюро най-подробно може да разстеле графика с маскиранията. Автор на статуята е Жером Дюкенуа, придворен скулптор – маниерист.

Йенеке Пис през решетките

Йенеке Пис през решетките

С цел равенство между половете през 1987 г. тържествено е открита скулптурата на Йенеке Пис – пишкащото момиченце. Адресът й е Impasse de la Fidélité – малка глуха уличка край Rue des Bouchers, миришеща на урина заради посетителите на близкия бар Делириум в туристическата част на Брюксел.

Заради вандалите Йенеке Пис е скрита зад дебели решетки. Много мрънкащи туристи смятат, че посещението съвсем не си е струвало, но какво разбират те.

Автор на статуята е Дени-Адриан Дебуври, който получава задачата да построи паметник на лоялността. Докато Манекен Пис е функционална част от ВиК системата на Брюксел, Йенеке Пис е просто произведение на изкуството, изработено не от бронз, а от пясъчник.

Според градската легенда, ако имаш нужда да ти се изпълни някое желание, пускаш монета във фонтана и воала.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *