На ски в Алпите 14 – Обергургл и Хохгургл

Долината на Гургълите

Долината на Гургълите

Обергургл и Хохгургл са две курортчета в долината над Зьолден, в Йоцталските Алпи. Това, което не знаехме, беше драмата с балониста Огюст Пикар, както и че тук е най-високо разположената селска църква в Австрия (1930 м).

Пистите на Обергургл-Хохгургл лежат в най-дългата странична долина на долината на река Ин. (Както знаем от кръстословиците, тя е приток на Дунав).

Чудна долина

Чудна долина

През лятото туристите прекосяват към италианската провинция Южен Тирол, докато се възхищават на гледката с върхове и ледници над 3500 м.

Още зашеметяващи гледки

Още зашеметяващи гледки

През лятото на 1931 г. швейцарският изследовател Огюст Пикар се приземява аварийно на ледника Гросер Гурглер. Това става по време на историческата му обиколка с балон, по време на която достига до стратосферата на 16 км височина.

Орловият поглед на местен водач забелязва инцидента по залез слънце. На другия ден организира спасителна операция и успява успешно да прекара балонистите през цепките в ледника.

Кръчма на почти 2700 м

Кръчма на почти 2700 м

Обергургл е известен като най-сигурният откъм сняг курорт без ледник в Австрия. Сезонът е от средата на ноември до началото на май. Хоризонтална кабинка, дълга 3,6 км, свързва тази част от планината с Хохгургл, където вече има ледник с височина над 3 км.

Лавинарник

Лавинарник

Като цяло ски пистите са скромни със своите 110 км и 24 съоръжения с капацитет от 40 хиляди души на час. Стават предимно за начинаещи и средно напреднали. Има обаче 2-3 маркирани, но необработвани ски муршрута, както и доста други опции за извън писта.

Кръглият бар на Вурмкогел

Кръглият бар на Вурмкогел

Срещу 10 евро отгоре на ски картата за Гургълите получаваш право да караш един ден в Зьолден. Обратното също важи. Като цяло не е кой знае каква далавера.

Бесни гледки да искаш

Бесни гледки да искаш

От Вурмкогел (3082 м) се разкрива невероятна гледка към Алпите. От още две места с високопланински барове също се виждат шеметни склонове и снегове. Дори се забелязва малка хижа, зарита в снега.

И къде е хижата?

И къде е хижата?

Та толкова за „диаманта на Алпите„, както скромно го наричат местните.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *