Най-старата оцеляла дървена църква в света е край Лондон

Църквата "Сейнт Андрюс" стои вече 11 века

Църквата "Сейнт Андрюс" стои вече 11 века

На около два километра от центъра на малкото английско градче Чипинг Онгар се намира вероятно най-старата все още оцеляла сграда от дървени дъги в Европа.
Разбира се, само малка част от конструкцията в наши дни е от едно време. Дъбовите стени са били от църква, просъществувала към средата на IX или на XI век. Храмът „Сейнт Андрюс“ в Гринстед-джъкста-Онгар се радва на неспирен интерес от туристите и дори е бил изобразен на пощенска марка през 70-те години.

Входът на църквата

Входът на църквата

В църквата се провеждат литургии всяка седмица. Сигурно е, че 51 дървени дъски са още от 1060 г., въпреки че разкопките са установили, че на същото място е имало два други храма от VI-VII век, когато саксонците постепенно приемат християнството.

Църквата е била ремонтирана от строители от саксонско, норманско, тюдорско и викторианско време, които са разширявали, променяли и укрепвали конструкцията. През 2005 г. шпилът е бил изцяло препокрит с дъб.

Брястове край Чипинг Онгар

Брястове край Чипинг Онгар

През 1013 г. в храма за една нощ престояват тленните останки на Свети Едмунд, крал на Източна Англия и първи обявен светец в страната още през 869 г.

Край дворната порта може да се види надгробния камък на неизвестен кръстоносец, който пристигнал тежкоранен в църквата и прекарал в нея последната си нощ. Вероятно става дума за стрелец с лък от XII век.

Естествено, около най-стария оцелял дървен храм в света пушенето е забранено 😉

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Едно мнение по „Най-старата оцеляла дървена църква в света е край Лондон

  1. Ана

    Привет! Продължавай да разказваш. За мен и за хората около мен е истински празник. Пътуваме заедно с теб. Приятен път из вселената.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *