Унгарският национален пантеон е разположен под арките на Сегед

Сегедската катедрала

Сегедската катедрала

Сегед значи нещо като „озтроф“ на унгарски. Сенчестите улици с кафенета с пасти, река Тиса, градските дворци, минералната баня, студент(к)ите го правят един от най-симпатичните градове в равната местна шир.

Нимфи с унгарски VIP

Нимфи с унгарски VIP

Сегед е родно място на саламите Пик и на страшната тукашна паприка, наричана „червеното злато„. Близо до Сърбия, градът може да се похвали с много добра арт нуво архитектура, появила се след възстановяването от голямото наводнение през 1879 г.

Обрамченият площад

Обрамченият площад

Най-внушителният паметник е Катедралният площад, поръбен от бюстове на известни унгарци. Това е т.нар. Национален пантеон, който показва 70 изтъкнати дейци на политиката, науката и изкуствата.

Пантеонът на известните унгарци

Пантеонът на известните унгарци

Някои от тях са с чалми, други са обградени от голи музи. Трети са си съвсем класически.

Всеки иска да се жени в нея

Всеки иска да се жени в нея

Катедралата е построена от местните големци, обещали да я направят впечатляваща. Гигантският й орган звучи със силата на 11500 тръби. В 12,15 и 17,45 ч. от музикалния часовник изскачат танцуващи фигурки.

Музей като пантеон

Музей като пантеон

Музеят „Ференц Мора“ показва нагледно на какво са приличали аварите, които се владели голяма част от Панонските степи през VI-IX в.

Розовеещото колело

Розовеещото колело

На това място преди наводнението се е издигала Сегедската крепост, построена около 1240 г. След като водите отнасят повечето й стени, властите решават да я бутнат цялата.

Присъствие...

Присъствие…

Недалеч е и Мостът на въздишките, съграден по венециански модел, който свързва сградата на общината със съседна.

Фонтан пред музея

Фонтан пред музея

В центъра има сръбска православна църква с фантастичен иконостас – от централното „златно дърво“ се подават „клони“ със 70 икони. Пускат вътре с пари, след като натиснеш звънеца.

Детска площадка

Детска площадка

Синагогата, най-красива в Унгария, все още се използва, макар евреите в Сегед да са спаднали от 50 на 8 хиляди след Втората световна война.

Паметник на скакауеца

Паметник на скакауеца

След като снимаш булките, които щъкат по площада, за да ги снимат артистично, може да фотографираш скулптурата на скакалеца, носен от група хора. Той е чучнат зад пантеона, пред вратите на един от университетските факултети.

И за моторииии!

И за моторииии!

Време е за почивка, домашен сладолед, торти и кафе.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *