На ски в Алпите 6 – Вал д’Алос

Снежен връх над Вал д'Алос

Снежен връх над Вал д’Алос

Вал д’Алос заедно с Ла Фу са едно от най-евтините места, където може да караш ски във Франция. Само трябва да свикнеш с особеностите на местния масов туризъм.

Писти във Вал д'Алос

Писти във Вал д’Алос

Когато искаш да изкараш Нова година на ски в Алпите, трябва да си наясно с две неща:

1. Ужасно скъпо е, защото съвпада с ваканцията на децата и хотелиерите са наясно с невъзможността ти да изкараш семейна зимна почивка по друго време.

2. Наистина претъпкано е.

Проверката в двата сайта за евтини ски ваканции обаче показаха, че седмицата преди това – около Коледа – е относително по-евтина, защото хората предпочитат да прекарат тихата и свята нощ у дома, а не в малко апартаментче на другия край на континента.

И така – излиза офертата – 180 евро за карта за лифтовете за една седмица и 6 нощувки във Вал д’Алос, над 200 км писти, връзка със съседния курорт Ла Фу. Взимаме го!

Вал д’Алос е в Алпи Маритим, Морските Алпи, които са най-общо разпололожени северно от Лазурния бряг. По този повод се предпочитани от жители на Марсилия, Ница и Кан за почивните дни. Тази част на планината не е по-висока от Рила. Върховете са стръмни и за да се предпазят от лавини, ги взривяват сутринта след големия снеговалеж или ги спират с драматични огради.

Евтините хотели във Вал д'Алос

Евтините хотели във Вал д’Алос

Проблемът с Вал д’Алос и Ла Фу е, че и двата курорта са нарочно построени някъде през 80-те години. Повечето места за настаняване са апартхотели. Стаите си имат всичко необходимо, но са миниатюрни и трябва добре да контролираш движенията си. Нашият хотел е изграден на стръмен гол склон и задната му част представлява здрава бетонна стена до четвъртия етаж, за да се пази от евентуални лавини.

А сняг има мнооооого! Още в средата на декември 2012 г. са навалели към 2,5 метра. Докато сме там, температурата е над нулата дори през нощта, но снегът няма как да свърши. Рехавите гори са все от лиственици.

Центърът на Вал д'Алос

Центърът на Вал д’Алос

Центърът на Вал д’Алос е направен да изглежда досущ като този на малък град. С безплатен автобус може да се стигне до друга негова част – Сейнюз –  на около 10 км. Тя предлага толкова писти колкото Боровец, но стандартната карта за един ден е 55 лв. Минималната заплата във Франция е около 2200 лева. Правете си сметката!

Съоръженията във Вал д’Алос са добре познатите от България осемдесетарски „поми“. „Паничките“ хич не са малко, а не всички писти се обработват всеки ден. За толкова пари – толкова!

Почти всеки хотел обаче разполага с връзка до и от пистата със ски, за да може бързо да се изстрелваш сутрин и лесно да се връщаш вечер.

Връзката към Ла Фу включва драматично прекосяване на планината с 2 лифта и спускане със ски към следващата долна станция. Ако се отплеснеш и забравиш да тръгнеш най-късно в 15 ч. от единия курорт, не може да стигнеш до другия. Затова навсъкъде има предупредителни табели, да те подсещат. Иначе ти предлагат да си направиш снежно иглу за вечерта, или да извадиш няколкостотин евро за такси.

Проходът д'Алос

Проходът д’Алос

През зимата проходът д’Алос се затваря и се превръща в ски път, затова шосейната връзка между двата курорта минава през съседна долина и разстоянието е над 100 км. Някои от съоръженията се изкачват по драматични улеи, където лавини дебнат вероятно през половината сезон. Затова и не работят всеки ден!

Гледка от прозореца

Гледка от прозореца

Други писти се спускат до изоставени църкви и страноприемници на прохода. На много места може да се кара навсякъде извън писта по голите склонове.

Посетителите на Вал д’Алос представляват предимно млади хора и семейства французи, както и холандци и източноевропейци. Поляците идват направо с автобуси!

Стигането от България е лесно, но продължително. Пътува се поне 20-22 часа. Трябва да стигнете по магистрала от Ниш до Ница. След това ви очакват 2-3 часа по завоите из долините на Морските Алпи. Дизелът на супермаркетските бензиностанции във Франция струва колкото в България. В Италия режат глави не само за гориво, но и за магистрални такси.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *