На ски в Алпите 4 – Валоар/Валмениер

Валмениер отвисоко

Валмениер отвисоко

Валоар и Валмениер може и да са неголеми, скучни курорти. Но това е само на пръв поглед. По трите им върха може да се кара почти навсякъде.
Валмениер беше първият ни сблъсък с нарочнопостроените френски ски курорти, където апартаментчета са мънички, комплексите само наподобяват традиционната архитектура,  трябва да си носиш хавлия и чаршафи, а кръчмите са две-три и доста безхарактерни.

Но пък ски пътят минава под прозореца и води директно до лифта. Вярно, хванахме най-безснежния януари от години. Ама като искаш да караш и да спиш за 200 евро, капарираш още през август и после се молиш да дойде пудрата.

Гледка от балкона във Валмениер

Гледка от балкона във Валмениер

Нашето комплексче беше пълно с френски студенти и всякакви бедни източноевропейци като нас. Бяхме в долната част, на 1500 м, а гигантските ужаси бяха построени на горната – на 1800 м. (Все пак не може да сравнява с БГ строителния кошмар!)

Дължината на всички писти отива към 150 км, но повечето са сини и червени и като цяло дълги. Най-високо се стига до 2600 м.

Валмениер е свързан с Валоар, където Северните и Южните Алпи се срещат. При нужда от култура може да се види бароковата църква от XVII в., както и да се пробва фондю или раклет от миризливи сирена, разтопени върху печен картоф.

Ски картата позволява срещу доплащане да се кара в някой от другите курорти в долината Мориен. Също така пускат за един ден да се пробвате в Трите долини и Вал Торанс (срещу още малко евра). Трябва обаче да се ходи с кола до село Орель в долината, откъдето има кабинка, която качва догоре. Трябва да се върнете пак с нея, защото отдолу не е прокаран ски път. Няма как!

Църквата в Сен Мишел Мориен

Църквата в Сен Мишел Мориен

По пътя от италианския град Торино за долината Мориен се минава през супер скъпия тунел Фрежус, който обаче има и цена за две посоки в рамките на 8 дни (от събота до следващата събота в полунощ, например), но проверете на влизане.

Както обикновено, ако сте с кола, пресечете Словения откъм Риека в Хърватия по малкото пътче за Триест, за да спестите винетката, но заредете последната евтина нафта преди Италия. Във Франция най-тънко се зарежда по бензиностанциите на хипермаркетите.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *