Коледните пазари във Виена съществуват вече 715 години

Коледният пазар пред виенското кметство

Коледният пазар пред виенското кметство

Виенчани може да се гордеят, че техният град първи получава правото да организира коледен пазар. В наши дни целият немскоезичен свят е обърнал традицията в примамка за туристи. Но не е толкова зле. Особено след чаша греяно вино…

През неособено далечната 1298 г. крал Албрехт I позволява на виенчани да разстелят декемврийски пазар, известен още като „Клипенмаркт“. В наши дни местните на пръв поглед малко са прекалили, защото из австрийската столица са опънали шатри и павилиончета не един, не два, а 20 официални коледни пазара. На тях се продават дребни подаръчета (или „прахосъбирачки„, както ги нарича един приятел), но има за ядене, а също и греяно вино.

Сладки за Коледа

Сладки за Коледа

Традицията се разпростира и в Чехия, и в Германия. Първоначално на тях се продават месни произведения, но постепенно стоката си започват да предлагат и други занаятчии.

През XVI в. Мартин Лютер правилно посочва, че най-добре е да си раздаваме подаръци на датата, на която се е родил Христос, вместо да използваме дните на светци като Николай (6 декември) или Мартин (11 ноември). Колелата на комерса се завърта. През 1616 г. нюрнбергски свещеник отлага коледната служба, защото цялото му паство е на пазар.

Една от най-важните коледни сергии

Една от най-важните коледни сергии

Най-представителният пазар във Виена се разпростира пред кметството. През декември махат на всяка дата по едно покривало от прозорец на фасадата. На практика това е гигантски коледен календар, какъвто малките получават, за да отброяват дните до 25-то число на месец декември.

Вътре в кметството отварят цял етаж за детски забавления на топло. Тази година всеки работен ден известни австрийци ще четат любимите си коледни приказки. Международни хорове безплатно изпълняват празнични песнички в петък, събота и неделя.

Джунджурии за празника

Джунджурии за празника

По традиция някоя от планинските провинции на Австрия изпраща коледно дърво. Този сезон то е от Щирия. Смърчът е висок 30 м и е на възраст около 100 години. Осветен е от 1000 LED лампички, които спестяват 90% от електричеството на конвенционалните.

По-малко туристическият коледен пазар във Виена е в бившата болница, която сега приютява един от факултетите на университета, на Алзер Щрасе. В студентска компания греяното вино върви по-добре. Да не говорим, че порцелановите чаши ти се отпускат срещу депозит от 2 евро, така че лесно може да си ги задържиш за спомен. Алкохолът е овкусен с ванилия, мед или екзотични плодове.

Един от алтернативните коледни пазари

Един от алтернативните коледни пазари

Другото по-алтернативно коледно място е вътрешният двор на Музейният квартал.

А най-тежкарското е пред двореца Шьонбрун, който ухае на прясноопечени ванилови кифлички.

Зад Народния театър, по малките улички на Шпителберг, също разпъват коледни будки и предлагат керамика, пуловери, сребърни бижути и други арт дреболии.

Под виенското колело на Пратера също тече адвентен алъш-вериш.

Около 21-22 часа вечерта коледните пазари спускат кепенците. Само някои от тях остават отворени след 24 декември за още ден-два.

Коледният пазар предизвиква обмен на 6 млрд евро годишно

Коледният пазар предизвиква обмен на 6 млрд евро годишно

В целия немскоезичен свят търговията по пазарите преди светото рождество привлича над 200 млн посетители годишно, които оставят около 6 милиарда евро. Освен глювайна и пунша главите им вероятно са завъртели и ледените пързалки, които също се разпъват край пазарите.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *