Аспендос минава през амфитеатър и кервансарай до сборище на менте гладиатори

Амфитеатърът в Аспендос

Амфитеатърът в Аспендос

През годините Аспендос, недалеч от Анталия, е бил нормален амфитеатър, необикновен кервансарай, а в наши дни място за фестивали и снимки с псевдогладиатори. Каквото и да си говорим, е гигантско съоръжение!

Фриз от Аспендос

Фриз от Аспендос

В древността Аспендос минава през ръцете на персийци, гърци, спартанци и дори е бил под контрола на Александър Велики. След това римски консули и губернатори искат пари, за да гарантират сигурността на града и си тръгват с богатствата му.

Посетителки на Аспендос

Посетителки на Аспендос

Аспендос дължи търговската си слава на солта от близкото езеро. Въпреки че оцелява през византийската епоха, той пострадва жестоко от нападенията на арабите. После идват селджуките и отоманците. През XVIII в. градът е изоставен.

Редове, редове...

Редове, редове…

Амфитеатърът в Аспендос е построен век и нещо преди Христа от архитекта Зенон по римски образец. Това, което се вижда днес, е било пред очите на зрителите и в зенита на славата му. След като посещава АспендосАтатюрк заповядва мястото да се използва за представления, а не просто да се реставрира като музей.

Останките от акведукта в Аспендос

Останките от акведукта в Аспендос

Противоречивата легенда разказва, че царят на Аспендос обещава да даде дъщеря си за жена на този, който построи нещо за благото на града. Двамина се захващат с надпреварата – единият строи театър, другият – акведукт. Свършват работа по едно и също време. Царят предлага да разполови щерката и да даде всекиму по една част. Строителят на театъра се отказва, защото не иска да види принцесата на две. Царят веднага му я връчва за награда.

Псевдогладиаторът не е селджукски

Псевдогладиаторът не е селджукски

Червените зигзаци по мазилката показват, че театърът е използван за кервансарай от селджуките.

 

Руини от стария Аспендос

Руини от стария Аспендос

Пообраслите в трева акропол, нимфеум и базилика, високи по около 15 метра, са сред запазените постройки в Аспендос, заедно с ВиК системата. Акведуктът е бил 15-ина километра дълъг и е водил вода от планината чрез хитра сифонна система.

В наши дни през юни тече едномесечен фестивал на оперното и театралното изкуство, не без помощта на музиканти и хореографи от бившия Съветски съюз. Турци, германци, англичани и руснаци отварят вината и хапвайки като на пикник, следят представленията от каменните редове.

Поглед от най-горните редове

Поглед от най-горните редове

Ние пък стигаме до Аспендос на стоп със съмнителен адвокат с още по-съмнителна секретарка и пропускаме поканата за парти във вилата в Анталия. Тръгваме си още по-авангардно – в компанията на тросната девойка от Санкт Петербург, която яко тормози турското си гадже. На който какъвто му е късметът.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *