По Ликийския път 11 – Гьойнук-…Сиде

Плажна глутница

Плажна глутница

В последния ден по Ликийския път се опитваме да влезем в каньона край Гьойнук, след което решаваме да се отдадем на културна почивка,да гледаме руини и да се къпем в морето чак в Сиде.

Ранно утро в Гьойнук

Ранно утро в Гьойнук

На сутринта Гьойнук еприятно напечен от слънцето. Предната вечер сме изпили бутилка червено вино, което минава за евтино с цената си от 10 лв. Да, в Турция акцизите върху алкохола и горивата са зашеметяващи, но казват, че това било най-сигурният начин да пълниш хазната.

Обърканият рак

Обърканият рак

С бодра стъпка поемаме към прехваления каньон. Следвайки маркировката, минаваме през реката и се озоваваме баш в ждрелото. Оказва се, че имало вход от около 5 лв, който трябва да платим, защото било национален парк. След като заобикаляме каньона изотгоре, откриваме, че вътре е голям лунапарк с вирчета, борчета, беседки и рибни ресторантчета за туристите.

Конната полиция ни пази

Конната полиция ни пази

Хващаме стоп до Анталия, с което официално разходката по Ликийския път приключва. Не е зле, макар че не овършахме целия маршрут. Със сигурност морето е страхотно, хората са приятелски настроени, а климатът е един път.

Дете пои куче

Дете пои куче

Това, което малко писва, е, че всичко сякаш е измислено за туристите и изглежда леко неестествено на моменти.

Трикотаж да искаш

Трикотаж да искаш

В Анталия щяхме да изкараме последната вечер, преди да хванем нощния автобус за Истанбул (и евтините им авиокомпании са на подобни цени, ако улучиш поне 10-15 дни по-рано), затова подминаваме транзит.

Храмът на Атина в Сиде

Храмът на Атина в Сиде

Мятаме се на рейса за Сиде – най-източната точка от пътуването.

Барът с тайната рок вечеря в Сиде

Барът с тайната рок вечеря в Сиде

От инфото в пътеводителя имам усещането, че отивам в нещо като стария Несебър или Созопол, но на квадрат – стари руини, обърнати на ужасен курорт за all inclusive скандинавци и руснаци.

Born to be wild, heavy metal child

Born to be wild, heavy metal child

Не съм далеч от истината. Очакват ни брутални хотели от двете страни на стария град, ресторанти само за чужденци, цял квартал с евтини дрехи, подправки и пластмасови сувенири.

Гледката от балкона

Гледката от балкона

Но пък намираме готина квартира в стария град с гледка към изгрева, палма и съсед по мансарда, който ще работи цяла зима като барман, за да събере пари да отиде да види любимата си в Скандинавия. Стаята излиза 30 лв. на вечер.

Кукли и шезлонги на съседния покрив

Кукли и шезлонги на съседния покрив

Все пак влизането в Сиде през монументалната порта на Веспасиан е като от филм.

Портата на Веспасиан

Портата на Веспасиан

Впечатляващи римски и елинистични руини обграждат пътя от двете страни, а новоизградената агора може да приюти купувачи както на тоги, така и на тениски.

Пак храмът на Атина

Пак храмът на Атина

Храмът на Атина е най-най-най с колонада, която крачи към дълбокото синьо море. За капак руска туристка си прави фотосесия сред развалините.

Руски арт за фейсбук

Руски арт за фейсбук

Датирани от II в. преди Христа, руините са вероятно най-романтичните по Средиземноморието. Разбира се, нощем ги осветяват както подобава.

Още руини

Още руини

Амфитеатърът на Сиде е горе-долу от същото време и може да събере 20 хиляди зрители.

Магазин за осветителни тела

Магазин за осветителни тела

На следващия ден щяхме да се озовем в друг един – Аспендос – не по-малко драматичен. Този в Сиде дори си има муцуни на Комедията и Трагедията по фасадата.

 

Останки от фонтани и храмове

Останки от фонтани и храмове

Край агората, където са се продавали роби, личат събореният кръгъл храм на Тихе, богинята на съдбата, щастието и благоденствието, и зарибяващият обществен нужник с двайсетина мраморни места.

Под руините - малък плаж

Под руините – малък плаж

Из околността са пръснати всякакви руини – библиотека, византийска базилика, а над всичко това пече яркото слънце, дори през октомври.

Истинска и пластмасова

Истинска и пластмасова

В Сиде морето ми заприлича на българското – пак толкова мътно и тъмносиньо, но доста по-солено. По Тюркоазеното крайбрежие ми харесваше повече…

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *